3.7 C
Uzice
децембар 10, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

KAKO NAPRAVITI IDEALAN PLASTENIK ZA BAŠTU I TERASU (FOTO)

CECA GIF (2)

Izrada mini plastenika je veoma jednostavna, a možete ga koristiti i više godina, posebno ako drvo zaštitite sredstvom da ne bi povlačilo vlagu i trulilo. Pa da krenemo…

Proleće nam polako ali sigurno kuca na vratima i samo je pitanje dana kada ćemo otcepiti kalendarski papir i nastaviti da uživamo u toplijem vremenu.

fOTO: Swingncocoa.blogspot.com

FOTO: Swingncocoa.blogspot.com

Uzgajanje biljaka na organski način postaje sve popularnije i kod nas, jer kvalitet povrća koje kupujemo u marketima i na pijacama često je upitan. Za ovu ideju ne morate imate preveliku površinu, možete čak ukombinovati manjih dimenzija za svoju terasu – ukoliko živite u stanu.

Izrada mini plastenika je veoma jednostavna, a možete ga koristiti i više godina, posebno ako drvo zaštitite sredstvom da ne bi povlačilo vlagu i trulilo. 

Izrada mini plastenika – potreban materijal i alat.

Kako biste napravili svoj mini plastenik biće vam potrebno sledeće:

 • drvene daske ( od kojih ćete napraviti dno i osnovu za poklopac)

 • žica (možete čak iskoristiti i neki stari komarnik umesto žice)

 • aluminijumske cevi (možete iskoristiti i plastične) koje ćete presaviti

 • žica koja se postavlja na “poklopac” i predstavlja osnovu za foliju

 • UV otporna folija

 • ekseri

 • lepljiva traka (najbolja je ona tzv. američka (american tape) traka

 • osnovni alat (čekić, bušilica, klješta, itd.)

 • parče lanca

 • dve veće šarke (koje će povezivati gornji i donji deo plastenika)

 • šelnice uz pomoću kojih ćete pričvrstiti cevi za drvenu osnovu

Izrada mini plastenika – proces izrade

Za početak, pripremite daske koje će biti malo šire, jer njihova širina u stvari predstavlja dubinu vašeg budućeg rasadnika. Kao što se vidi na slici (dole), potrebno vam je četiri daske kako biste od njih mogli napraviti pravougaoni prostor.

Prikucajte daske ekserima (možete dodati i malo lepka za drvo na spojevima) i na dno postavite žicu (ili komarnik). Žica na dnu će da štiti vaše biljke u plasteniku od štetočina kao što su rovci i krtice, a sprečiće potparivanje korena i zadržavanje viška vode. Nakon toga, dno vašeg plastenika je završeno.

Potom, počnite da pravite “poklopac”, tako što ćete od gore postaviti drveni ram (vidi sliku). Vodite računa da  trapezasti oblik na ramu ima dovoljno razmaka od samog ćoška osnove jer ćete tu uvući cev za osnovu vašeg budućeg plastenika.

U zavisnosti od dužine vašeg plastenika biće potreban i određeni broj cevi. Uzima se da je razmak između dve cevi najviše 1m. Cevi je potrebno fiksirati na ram koji će kasnije biti “poklopac” vašeg plastenika.

Ubacite prvu cev u prostor između ojačanja rama i osnovnog dela plastenika. Uz pomoći šelnica pričvrstite ovu cev kako bi bila stabilna i čvrsta.

izrada-plastenika-4

izrada-plastenika-6

Pričvršćavanje cevi ponovite i kod ostalih delova. Uz pomoć šelnica pričvristite sve cevi na gornji ram, gledajući da se naravno pričvrste paralelno obe strane.

Kada ste postavili sve cevi za plastenik, preko njih prebacite žicu koja će biti osnova za foliju. Žicu za cevi možete pričvrstiti prosto uz pomoć lepljive trake, samo se potrudite da dobro obuhvatite sa svih strana. Pošto preko ide folija, nemojte da se brinete kako će se traka raskvasiti i propustiti usled kiše.

Jedan od poslednjih koraka jeste da zategnete najlon preko osnove za poklopac vašeg plag plastenika. Nemojte razvlačiti foliju za plastenik ukoliko je napolju previše hladno. Usled niske temperature folija gubi svoju elastičnost i veoma lako se kida.

izrada-plastenika-7 (1)

 

Poslednje što trebate da uradite kako biste završili plastenik jeste da omogućite da se gornji deo ponaša kao poklopac. To ćete uraditi tako što ćete sa leđa plastenik spojiti sa dve šarkice – šrafeći zajedno ram i osnovu.

Sledeće jeste da onemogućite lomljenje šarkica, odnosno prevrtanje poklopca unazad. Sa bočne strane postavite lanac koji će biti graničnik prilikom otvaranja plastenika.

Sve što je potrebno još, jeste da napunite donji deo kvalitetnom zemljom i da počnete sa uzgojem vaših omiljenih biljaka.

Izvor:lepaisrecna.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kaljenje na prvenstvu Balkana u karateu

Oglasna Tabla

Gđa Stojković se naljutila i izlepila Arilje svojim umrlicama: Komšije donele sveće i saznale istinu

Oglasna Tabla

Sps Užice najoštrije osuđuje nasilje nad učiteljima, nastavnicima i profesorima!

Oglasna Tabla

Humanitarna akcija „Pomoć drugu“

Oglasna Tabla

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla