OГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Како најбрже уклонити бодље ако нагазите на морског јежа

Морски јежеви су округле бодљикаве морске животиње, које настањују свих пет светских океана. Постоји око 950 врста морских јежева, а често се могу пронаћи у подручјима изнад воде за време осеке, али и на дубини од 4.876 метара.

Морски јежеви хране се алгама, али могу јести и спора или статична створења. Нјихови мали, али тврди оклопи прекривени су примарним и секундарним бодљама. Користе своје дуге и оштре бодље као обрамбени штит од својих најчешћих грабљиваца – јастога, ракова, калифорнијских овчјих глава, јегуља и морских видри.

Величина морског јежа обично варира од 2,5 до 10 центиметара, али веће врсте могу да достигну и до 35,5 центиметара. Иако немају средства за погон, јежеви се слободно крећу, али само до 50,8 центиметара дневно, користећи своје флексибилне ноге потпомогнуте бодљама, пише  Klik.

Занимљиво је да неке врсте, попут цветног јежа, имају отровне бодље и могу бити смртоносне, а често се могу пронаћи у Тихом и Индијском океану. Особе са алергијским реакцијама на угризе или убоде би требало да предузму додатне мере опреза и потраже лекарску помоћ одмах након убода јежа.

Како уклонити бодље?
Јежеви се могу пронаћи на било којој плажи или обалском подручју у свету, па су увек претња безбрижним посетиоцима плажа, који боси шетају обалом, не размишљајући о подводном свету и уживајући у мору.

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

Убод морског јежа увек је болан, јер оштети ткиво коже. Након убода, повређено место ће натећи и постати упаљено. Инфекција коју узрокује отровни морски јеж подстаћи ће неколико абнормалних симптома, укључујући вртоглавицу, проблеме са дисањем, бол у грудима, промене откуцаја срца, губитак свести, мучнину и повраћање. У најгорем случају, отров може да уђе у крвоток и изазове смрт. Али, на Јадранском мору ова ситуација је готово немогућа.

Без обзира на то, ако сте нагазили на јежа, рану морате да лечите што је брже могуће.

Поступак уклањања бодљи
1. Уроните захваћено подручје на 30 до 90 минута у врућу воду или сирће, како бисте омекшали или отопили бодље;

2. Употребите пинцету да уклоните све бодље заглављене у стопалу, руци или телу;

3. Повређено место намажите кремом за бријање и стругањем бријачем уклоните педицеларију, односно модификоване бодље;

4. Орибајте рану сапуном и водом;

5. Исперите рану свежом водом.

Ако приметите знакове инфекције, као што су црвенило, гној или ужарено подручје тела које сте повредили, контактирајте лекара.

Такође, ако су бодље ушле у коштано ткиво, може бити потребно хируршко уклањање. Бол можете да ублажите ибупрофеном (сваких шест сати) или ацетаминофеном за ублажавање болова (свака четири сата).

Убоди морског јежа могу се избећи, потребно је само пажљиво гледати око себе, посебно на деловима плаже који су пуни стена или на плажама које се одликују чистим морем.

Извор: N1 Zagreb

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Укус који ће вас одушевити: Направите савршени АЈВАР помоћу ОВОГ тајног састојка

ОГЛАСНА ТАБЛА

Голд гондола Златибор – седам година од постављања камена темељца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Компанија „Ђак“ поклања: 1.000 дин попуста за куповину патика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пет беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сабор изворне народне песме „Без извора нема воде’’

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Преображење Господње

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас до 39 степени, а онда следи потпуни преокрет!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА