Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Како на време препознати аутизам код детета

Аутизам није ретка појава, обухвата 0,6 одсто популације. У Европи постоји око пет милиона особа са аутизмом, а у Србији неколико десетина хиљада.

Особе са тим поремећајем углавном су просечно или натпросечно интелигентне, па од њих можемо и да учимо, али, треба знати и како да им помогнемо у школи, на факултету, послу…

Други април је Светски дан аутизма. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, др Јелена Ђорђевић, директорка Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину, истакла је да је та клиника носилац традиције у дијагностици и лечењу развојних неуролошких и психијатријских поремећаја.

Уз ослањање на традицију, искуство и знање и разумевајући потребе становништва, прошле године је отворен Центар за аутизам.„Центар ради по принципу дневне болнице и ово је место где пацијенти могу да добију мултимоделни приступ дијагностици за различита обољења, као и логопедски третман“, рекла је докторка.

Истакла је да је аутизам један сложени неуроразвојни поремећај који подразумева дефиците у социјалној интеракцији, стереотипно и репетитивно понашање и рестриктивна интересовања.

„Како и када родитељ треба да посумња да постоји неки проблем –  први знаци су ту током прве године живота. Знаци су да беба на узрасту од 12 месеци не брбља и нема смислених речи, као и да не повезује две речи око друге године, нема доказних гестова и дете је одсутно. Симптоми се некада и не примете, а каснији знаци су фокусирани на изолованост детета, које има необичан, роботизован говор, а често и ритуална понашања у дневним активностима“, објаснила је директорка Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину. 

Напомиње да је 2. април Светски дан аутизма, па је Клиника  организовала низ активности које ће бити посвећене породицама са аутизмом.

Плаво је симбол и боја аутизма. А у клиници ће бити организовани различити програми и предавања, као и културна дешавања и концерти у Београду.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Држава опет ограничава цене: Хлеб у Србији јефтинији за три динара

Почео други круг пројекта „Дигитализација пијаца“

Пријаве за новчану помоћи по детету почињу 20. августа

Просечна пензија иде на 45.500 динара: Ово је све што треба да знате о новом повећању

Туристичка организација Ужице отпочела реализацију пројекта “E-CrossPass”

Сирогојно Style узима учешће на Међународном фестивалу амбасада у Прагу

Нове цене горива

Две нове изложбе у Рефлектору

Колапс на путу код Ужица: Обрушило се на стотине кубика камења, киша створила одрон