OГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Како Месец утиче на физичко и ментално здравље

Када је у питању утицај Месеца на човека, многи људи о томе и не размишљају.Већина зна да постоје различите фазе кроз које Месец пролази од младог до пуног. Људи примећују промене у понашању, лоше спавају, буде се често током ноћи, раздравжљиви су. Погледом у небо или на календар закључују да се све то дешава у периоду пуног Месеца. Може да звучи као сујеверје, али утицај пуног Месеца на људе и животиње је стваран.

Месец држи људски ум у свом ропству од вечери до зоре. Током векова, људи широм света су га обожавали као важно божанство, верујући да има стварну моћ да утиче на њихове животе  и њихово здравље.

„Месец је посматрао Земљу изблиза дуже од било кога. Мора да је био сведок свих феномена који су се дешавали, као и свих извршених дела на нашој планети“, написао је Харуки Мураками, јапански писац. 

Многи од нас чули су различите теорије о способности Месеца да промени наше здравље  и ментално и физички. Али да ли је то мит или постоје научни докази?

Када престанете да мислите да је Месец једини Земљин природни сателит и да се на њега ослања да би помогао да се планета стабилизује, није тешко закључити да утиче и на нас.

Студија је открила да нешто више од 80 одсто стручњака за ментално здравље сматра да Месец има моћ да нас разболи.

Лунарни циклус може утицати на здравље срца

Током седамдесетих година прошлог века научници су открили да Месец има велики утицај на воду, па исто тако може да промени и начин на који крв тече у нашим телима.

Међутим, када узмемо у обзир сва истраживања која су спроведена од тада, научници нису сигурни да ли Месец утиче на нашу циркулацију и рад срца.

Студија 2013. године открила је да није неуобичајено да број откуцаја срца и крвни притисак код мушкараца значајно падају током пуног и младог месеца. Према другој студији, ако треба да се подвргнете операцији срца, ако то урадите током пуног месеца, можете повећати ваше шансе за преживљавање, па чак и скратити ваш боравак у болници.

Месец може да утиче и на менструални циклус

Менструални циклуси су често везани за фазе Месеца јер, док се пун Месец јавља сваких 29 дана, менструални циклус се генерално понавља сваких 28 дана. И док неки подаци сугеришу да жене које имају циклус дужи од 27 дана имају снажан потенцијал да се „повежу“ са циклусима Месеца (и гравитационим привлачењем која долази од њих), постоји већа шанса да ће било какве приметне промене у циклусу имати више везе са хормонским променама него са самим Месецом.

„Као хронобиолог, заинтересована сам за све врсте ритмова, и увек сам била фасцинирана подударношћу дужине лунарног циклуса и дужине циклуса менструације“, истакла је професорка Шарлот Форстер, из Биоцентра за неуробиологију и генетику на Универзитету Јулиус-Макимилианс у Вурзбургу у Немачкој.

Неке студије истичу да постоји пораст рађања током пуног Месеца (опет, због његове гравитационе силе).

Месечеве фазе могу утицати на квалитет сна

Према аналитикама око 70 милиона људи на нашој планети води борбу са адекватном количином сна. Месец, наравно утиче и на квалитет сна. У данима пуног Месеца, сан је слаб, испрекидан и тешко је заспати.

У време пуног Месеца спавамо око 20 минута мање, а око 30 одсто је краћа РЕМ фаза сна.Неки истраживачи кажу да додатно јако светло може бити један од криваца лошег сна.

Много је промена које у нашем телу изазива лунарни циклус, па тако он може утицати на уринарне путеве организма, може бити повезан и са трауматским догађајима.

Истраживања показују да се током пуног Месеца чешће догађају саобраћајне несреће. 

Извор: РТС

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за 15. август (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla

Следи повећање плата у јавном сектору, војсци чак 25 одсто, а пензионери ће бити посебно задовољни

Oglasna Tabla

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla