3.8 C
Uzice
децембар 9, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

KAKO JE UŽIČANIN INICIRAO OBNOVU KRALJEVINE

CECA

Advokat Aleksa Đ. Popović jedan je od zaslužnih što je Užice 1900. zasijalo zahvaljujući hidrocentrali na Đetinji. Malo ko u ovom gradu, još manje u Srbiji, zna za njegovu ulogu u obnavljanju Kraljevine Srbije.

S Obrenovićima ostao u dobrim odnosima i svoje kraljevske kumove više puta ugostio u Užicu: Aleksa Đ. Popović

Foto: Privatna arhiva-S Obrenovićima ostao u dobrim odnosima i svoje kraljevske kumove više puta ugostio u Užicu: Aleksa Đ. Popović

Rodom iz ariljskog sela Pogled, po profesiji pravnik, ugledni političar, prijatelj i kum dinastije Obrenović, Aleksa Đ. Popović (1844–1915) posle pet vekova vratio je kraljevsku krunu na srpski vladarski presto. Na njegovu inicijativu Skupština Kneževine Srbije, kojom je predsedavao kao poslanik Napredne stranke, kneza Milana Obrenovića proglasila je, kako je tada govoreno, „prvim kraljem posle Kosova“, a Srbiju u kraljevinu.

 „Srbija ti, evo, s pravom podnosi krunu, koju je Nemanja snažno svio, koju su Milutin i Dušan sjajnošću obasuli, koju je Lazar mučeničkim krstom prekrstio. Od ove svetinje nema veće”, zvanično je marta 1822. Popović obavestio Milana Obrenovića da ga je parlament proglasio kraljem.

Istorijska literatura nije zapamtila po kojoj liniji su Aleksa Đ. Popović, koji je Skupštinom Kneževine Srbije predsedavao u dva mandata, i Obrenovići bili kumovski vezani, tek poznato je da su bili veoma bliski.

– Zahvaljujući njegovom zalaganju, Milan Obrenović je 1880. potpisao rešenje kojim se Arilje proglašava za varošicu – priča Aleksandar Savić, autor izložbe „Užičani u vrhu vlasti Srbije i Jugoslavije 1815–2015“, koju je Istorijski arhiv iz Užica priredio pretprošle godine.

Nedugo pošto je kuma proglasio kraljem, Popović je uhapšen i stavljen pod sudsku istragu zbog navodne pronevere novca pošto je bankrotirala francuska firma koja je trebalo da izgradi novu srpsku železnicu. Tada je razrešen svih državnih funkcija, ali optužnica protiv njega nije dokazana.

– Posle toga bavio se trgovinom, a 1889. pri Okružnom užičkom sudu postao je prvozastupnik – advokat, i to je bio do smrti – dodaje Savić.

Popović je bio jedan od akcionara i inicijatora izgradnje hidrocentrale na Đetinji, pred kojom je mermerna ploča u koje je uklesano njegovo ime. Bio je i akcionar tkačke radionice.

Maja 1899. Popović je organizovao doček Milana i Aleksandra Obrenovića, koji su došli u Užice da obiđu gradnju hidrocentrale. Mladog prestolonaslednika, Aleksinog kumčeta, Užičani su zvali kumom centrale.

Aleksa Đ. Popović je potpisao 200 pozivnica sledeće sadržine: „Priređivački odbor za doček Njegovog veličanstva, našeg preuzvišenog kralja i gospodara Aleksandra Prvog i Njegovog veličanstva slavnog kralja Milana, učtivo vas pozivam da izvolite doći na Svečanu večeru banket u Dvoru njihovih veličanstava u zgradi gimnazije.“

Posle Milanove smrti 1901, prestolonaslednika Aleksandra i njegovu majku kraljicu Nataliju, Popović je ugostio 1901. u svojoj kući u Užicu.

Začetnik turizma na Zlatiboru

Kao zadužbinu Užicu, u spomen svom bratu Gavrilu, Aleksa je podigao česmu pred crkvom Svetog Đorđa u Užicu. Pripisane su mu velike zasluge za izgradnju sanatorijuma na Zlatiboru. Smatra se i začetnikom turizma na Zlatiboru – u selu Ribnica je prvi podigao turističke objekte i štampao prve zlatiborske razglednice.

(na naslovnoj fotografiji:Aleksa Đ. Popović (četvrti sleva) jedan je od inicijatora izgradnje prve hidrocentrale u Užicu-privatna arhiva)

IZVOR:blic.rs/Vladimir Lojanica

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kaljenje na prvenstvu Balkana u karateu

Oglasna Tabla

Gđa Stojković se naljutila i izlepila Arilje svojim umrlicama: Komšije donele sveće i saznale istinu

Oglasna Tabla

Sps Užice najoštrije osuđuje nasilje nad učiteljima, nastavnicima i profesorima!

Oglasna Tabla

Humanitarna akcija „Pomoć drugu“

Oglasna Tabla

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla