OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Kako izgleda junski školski raspored, ko prvi “greje” klupe i zašto

Aleksandar Pajić iz Ministarstva prosvete rekao je za RTS da za osnovne škole od ponedeljka počinju probni završni ispiti za učenike osmog razreda. Kaže da se osmaci najpre vraćaju u klupe da poprave ocene, ali tu mogućnost imaju i ostali učenici osnovnih i srednjih škola ako nisu zadovoljni.

Od 1. juna kreće raspored po kojem će đaci, ukoliko su nezadovoljni, moći da poprave ocene, ali i maturanti kako bi položili još jedan bitan ispit. U klupe se prvo vraćaju osmaci, potom i petaci, šestaci i sedmaci. Međutim, jedino kod osmaka raste zebnja i trema, jer ih uskoro očekuje polaganje male mature.

Aleksandar Pajić iz Ministarstva prosvete rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da za osnovne škole od ponedeljka počinju probni završni ispiti za učenike osmog razreda.

“Imali smo probni završni onlajn ispit gde su učenici sagledali koliko su se pripremili. Sada to mogu da urade u svojim školama, koje su 12. maja dobile procedure u vezi sa epidemiološkim i higijenskim uslovima. Poštovaćemo sve mere države da bi se učenici zaštitili, jer dugo nisu bili u školi, napravićemo manje grupe da ne bi došlo do bilo kakvih problema”, istakao je Pajić.

Od ponedeljka počinje polaganje probne male mature, a 17. 18. i 19. juna je završni ispit u osnovnom obrazovanju.

Popravljanje ocena
Kaže da se osmaci najpre vraćaju u klupe da poprave ocene, ali tu mogućnost imaju i učenici osnovnih i srednjih škola ako nisu zadovoljni onim što su ostvarili preko komunikacije sa predmetnim nastavnikom u toku pandemije – predloženom ocenom – mogu da se jave i uz raspored koji prave direktori škola.

“Sve smo poslali u proceduru koja se mora poštovati iz bezbednosnih razloga u odnosu na svakog učenika koji dolazi u obrazovne institucije. Imamo raspored koji neće dozvoliti da budu veće grupe učenika, predupredili smo neželjene efekte da bi naši učenici sa radošću došli u školu, neće videti celo odeljenje, ali ima vremena za druženje”, kaže Pajić.

Manje grupe do 15 učenika
Prema njegovim rečima, biće manje grupe, što zavisi od prostora učionice, do 15 učenika najviše.

Od ponedeljka kreću osmaci, srednje škole su takođe od ponedeljka otvorene za popravljanje ocena, u osnovnim školama prvo dolaze osmaci, a onda i ostali učenici.

U junu će biti moguće da se organizuju ekskurzije – od 1. juna do 31. avgusta škole sa javnim nabavkama koje su sproveli, gde su izabrali agencije moći će da realizuju ekskurzije u intervalu od tri meseca, samo da se dogovore sa agencijama da naprave ankes ugovora sa agencijama.

“Novac će biti preusmeren za ekskurzije u našoj zemlji, da se preusmeri u domaće destinacije”, kaže Pajić. To je, kako kaže Pajić, jedini pravi način da zaštitimo svakog učenika pojedinačno.

Dva nova smera u gimnazijama
U međuvremenu, Ministarstvo prosvete je uvelo i nove gimnazijske smerove, tako da će izbor škole biti umnogome lakši: smer za scenske audio-vizuelne umetnosti i istorijsko-geografski smer.

Pajić kaže da su specijalizovana odeljenja u gimnazijama zaokružili prošle godine u oblasti prirodnih nauka, a ove godine su prešli na društveno-humanističke nauke – istoriju i geografiju, za učenike sa posebnim sposobnostima.

“Za scensku i audio-vizuelnu umetnost će biti Filološka gimnazija u Beogradu, Gimnazija ‘Laza Kostić’ u Novom Sadu, Gimnazija u Kruševcu i Druga kragujevačka gimnazija”, kaže on.

Pajić je rekao da se za ovaj prijemni ispit prijavilo 145 učenika, a postoji 80 mesta jer sva specijalizovana odeljenja su sa po 20 učenika, gde se radi po posebnim programima, a dodati su i specijalizovani predmeti za svaki taj smer posebno.

“Imamo učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju u pet gimnazija, Peta i Deveta beogradska, Gimnazija u Sremskim Karlovcima, Prva niška gimnazija, Gimnazija ‘Veljko Petrović’ u Somboru, prijavila se 142 učenika, a ima 100 mesta”, rekao je Pajić.

“Nadamo se da će ovi smerovi opravdati sve ono što je Ministarstvo prosvete uradilo i ispuniti očekivanja naših učenika”, kaže Pajić.

Povećavaće se kvote sledeće godine, istakao je Pajić i dodao da je važno da smerovi zažive i da učenici budu zadovoljni. “Nadamo se da će to ispuniti očekivanja učenika i da će moći nastaviti školovanje prema usmerenjima koja su izabrali”, kaže on.

“U Kragujevcu imamo ove godine predviđeno odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za fiziku, Prva kragujevačka gimnazija je u stvari Matematička gimnazija za Šumadiju, imamo to još u tri gimnazije, a to su Zemunska gimnazija i ‘Jovan Jovanović Zmaj’ u Novom Sadu, kao i u Nišu”, kaže Pajić.

Izvor: RTS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vučić: Vakcinisaćemo dva miliona ljudi

Oglasna Tabla

Policijski čas u Beogradu od petka do ponedeljka

Oglasna Tabla

Čajetina odoleva infekciji Covid 19

Oglasna Tabla

Uvedena vanredna situacija u Varoši – neće biti Zlatarfesta!

Oglasna Tabla

Slavna srpska virusološkinja dr Ana Gligić ima optimističnu prognozu: Sledi naglo opadanje koronavirusa!

Oglasna Tabla

Na području Zlatiborskog okruga potvrđena 94 nova slučaja „covid 19“ virusa

Oglasna Tabla

Goran Stevanović: „Ovo su tri simptoma zbog kojih morate odmah da se javite u KOVID AMBULANTU, počne lako, ali se onda pogorša“

Oglasna Tabla

„Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa“

Oglasna Tabla

Nove mere: Obavezne maske, prekinut rad PU, ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata

Oglasna Tabla