10.2 C
Uzice
септембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

KAKO IZABRATI PRAVU ŠKOLU I SAVLADATI TREMU NA ISPITU

Učenici se uveliko pripremaju za prijemne ispite za upis u srednje škole i na fakultete. Upis u srednju školu za osmake može biti veoma stresan. Nacionalni centar Evropske mreže za podršku karijernom vođenju i savetovanju organizuje predavanja i seminare koji će pomoći učenicima, ali i njihovim roditeljima, da definišu svoja interesovanja i ciljeve.

„Učenike nije teško motivisati za karijerno vođenje. Oni već u 3. razredu srednje škole kreću s pitanjima šta ću dalje, kako ću, gde da idem i ta pitanja postavljaju svakodnevno“, rekla je Marija Kovačević, pedagoškinja iz Užica gostujući u Novom danu na N1.

Evropska mreža za podršku karijernom vođenju i savetovanju (Euroguidance) svoje aktivnosti sprovodi kroz nacionalne centre u 34 evropske države. Evropski vodič u Srbiji je počeo da radi 2013. godine kao sastavni deo Fondacije Tempus.

Ivana Vulić, iz Euroguidence centra, kaže da se kroz različite radionice i aktivnosti pruža podrška mladima da upoznaju sami sebe, da shvate ko su, u čemu uživaju, a onda se, kako kaže, lako dođe do toga sta će izabrati kao buduće zanimanje.

„Ako ne znate šta želite, pođite od toga šta ne želite, pa sistemom eliminacije dođete do uskog kruga oblasti koje vas zaista interesuju“, objašnjava Vulić.

Osim rada s đacima centar organizuje i razgovore i seminare za roditelje i nastavnike.

„Rad sa roditeljima se nadovezuje kroz razne aktivnosti, organizujemo i seminare, takozvane vebinare, delimo materijale, pričamo o toj temi koja je veoma važna za njih i njihovu decu“, rekla je Marija Kovacevič i naglasila da su „roditelji zapravo najjači karijerni savetnici“.

Danas u 16 časova na Fejsbuk stranici Fondacije Tempus, u organizaciji Euroguidence mreže, organizuje se vebinar “Kako savladati tremu pred prijemni ispit za fakultet”, koji ima za cilj da pruži dodatnu podršku i savete svim učenicima završnih razreda srednje škole koji se bore sa tremom zbog predstojećeg prijemnog ispita. Vebinar može da se prati uživo na stranici Tempus fondacije. Vebinar drže psiholozi Euroguidence centra.

„Proces adaptacije prolazi svako ko se nađe u novoj sredini. Kad pošaljete dete u drugi grad, u novu školu…Svaka nova situacija podrazumeva period adaptacije, što je vrlo stresan period. Ono što je važno je da mu škola pošalje poruku da je on tu dobrodošao, dati mu do znanja da je to normalno“, rekla je Marija Kovacević.

Ivana Vulić dala je i neke praktične savete kako savladati tremu: „Sklonimo stres sa strane, skrenemo malo misli, a u trenutku kad osetimo da nas trema savladava, treba da dišemo duboko, iz stomaka, i to bi trebalo da otkloni te fizičke manifestacije treme, kao što su drhtanje i mučnina.

Izvor:rs.n1info.com/foto:printscrean

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Cena skače iz sata u sat: Nafta skuplja 20 odsto, planeta se trese, ekonomije klize ka recesiji

Oglasna Tabla

Okrivljeni za ubistvo Save Grobara izneli odbranu: Božović i Čekićević se svađali ko je ubica, optuživali jedan drugog!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 17. septembar

Oglasna Tabla

Glumica Branka Veselinović-Dečije srce u nedrima stogodišnjakinje

Oglasna Tabla

Užičanin Dragan Marković živi u Vankuveru i daleko od rodnog grada neguje i čuva srpsku tradiciju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gurmanski putevi vode u selo Mačkat

Oglasna Tabla

Titovi dugovi stigli na naplatu

Oglasna Tabla

Završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Pehari za sve užičke klubove na reliju Đerdap 2019.

Oglasna Tabla