9.9 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

KAKO IZABRATI PRAVU ŠKOLU I SAVLADATI TREMU NA ISPITU

Učenici se uveliko pripremaju za prijemne ispite za upis u srednje škole i na fakultete. Upis u srednju školu za osmake može biti veoma stresan. Nacionalni centar Evropske mreže za podršku karijernom vođenju i savetovanju organizuje predavanja i seminare koji će pomoći učenicima, ali i njihovim roditeljima, da definišu svoja interesovanja i ciljeve.

„Učenike nije teško motivisati za karijerno vođenje. Oni već u 3. razredu srednje škole kreću s pitanjima šta ću dalje, kako ću, gde da idem i ta pitanja postavljaju svakodnevno“, rekla je Marija Kovačević, pedagoškinja iz Užica gostujući u Novom danu na N1.

Evropska mreža za podršku karijernom vođenju i savetovanju (Euroguidance) svoje aktivnosti sprovodi kroz nacionalne centre u 34 evropske države. Evropski vodič u Srbiji je počeo da radi 2013. godine kao sastavni deo Fondacije Tempus.

Ivana Vulić, iz Euroguidence centra, kaže da se kroz različite radionice i aktivnosti pruža podrška mladima da upoznaju sami sebe, da shvate ko su, u čemu uživaju, a onda se, kako kaže, lako dođe do toga sta će izabrati kao buduće zanimanje.

„Ako ne znate šta želite, pođite od toga šta ne želite, pa sistemom eliminacije dođete do uskog kruga oblasti koje vas zaista interesuju“, objašnjava Vulić.

Osim rada s đacima centar organizuje i razgovore i seminare za roditelje i nastavnike.

„Rad sa roditeljima se nadovezuje kroz razne aktivnosti, organizujemo i seminare, takozvane vebinare, delimo materijale, pričamo o toj temi koja je veoma važna za njih i njihovu decu“, rekla je Marija Kovacevič i naglasila da su „roditelji zapravo najjači karijerni savetnici“.

Danas u 16 časova na Fejsbuk stranici Fondacije Tempus, u organizaciji Euroguidence mreže, organizuje se vebinar “Kako savladati tremu pred prijemni ispit za fakultet”, koji ima za cilj da pruži dodatnu podršku i savete svim učenicima završnih razreda srednje škole koji se bore sa tremom zbog predstojećeg prijemnog ispita. Vebinar može da se prati uživo na stranici Tempus fondacije. Vebinar drže psiholozi Euroguidence centra.

„Proces adaptacije prolazi svako ko se nađe u novoj sredini. Kad pošaljete dete u drugi grad, u novu školu…Svaka nova situacija podrazumeva period adaptacije, što je vrlo stresan period. Ono što je važno je da mu škola pošalje poruku da je on tu dobrodošao, dati mu do znanja da je to normalno“, rekla je Marija Kovacević.

Ivana Vulić dala je i neke praktične savete kako savladati tremu: „Sklonimo stres sa strane, skrenemo malo misli, a u trenutku kad osetimo da nas trema savladava, treba da dišemo duboko, iz stomaka, i to bi trebalo da otkloni te fizičke manifestacije treme, kao što su drhtanje i mučnina.

Izvor:rs.n1info.com/foto:printscrean

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla