ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Kako do 60 evra od države: Detaljno uputstvo za prijavu

Građani Srbije dobiće 60 evra od države, u dve rate po 30 evra u maju i novembru. Za pomoć države će najverovatnije morati da se prijave svi osim osim penzionera i korisnika socijalne pomoći.

Novi paket ekonomskih mera države vredan je 2,5 milijardi evra, a njime je obezbeđena dodatna pomoć za građane i privredu. Ovaj paket sadrži četiri vrste mera, a jedna grupa odnosi se upravo na direktnu pomoć građanima.

Pored 60 evra koje će dobiti svi građani, penzioneri će dobiti još po 50 evra, ukupno 110.
U prvom paketu mera pomoći privredi i građanima, koji je donet krajem marta 2020. godine, svaki punoletni građanin Srbije dobio je po 100 evra. Država je za ovu meru izdvojila oko 70 milijardi dinara.

Nova mera je slična, tako da će svi punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju važeću ličnu kartu i prebivalište u našoj zemlji, moći da se prijave putem kontakt centra za isplatu novčane pomoći u iznosu od 60 evra, koja će ovog puta biti isplaćena u dve „rate“.

Pretpostavlja se da će isplata, kao i prošli put, po automatizmu ići penzionerima i građanima koji primaju socijalnu pomoć, dok će ostali prvih 30 evra dobiti krajem maja, objavio je „Blic“.

Prilikom podnošenja prijave punoletni državljani Srbije dostavljaju sledeće podatke: jedinstveni matični broj građanina (JMBG), registarski broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun na koji se uplaćuje jednokratna novčana pomoć.
Svi koji pozovu kontakt centar moći će da čuju automatski snimljen glas, kome će moći da ostave podatke. Matični broj i broj lične karte će građani unositi pomoću telefonske tastature, a ime banke će izgovarati ili birati pritiskom na taster.

Primaoci penzija i korisnici novčane socijalne pomoći su automatski prijavljeni za isplatu jednokratne pomoći, odnosno nema potrebe da se prijavljuju.

Na račun građana biće prebačen iznos u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Jedan od ciljeva ovakve mere je i podizanje lične potrošnje građana koja bi trebalo da se odraziti na privredni rast, odnosno rast BDP-a.

Pored direktne pomoći građanima, u okviru novog paketa mera planirana je i podrška privredi, pa će tako svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro i malim preduzećima primiti ukupno po 48.000 dinara. Država će, naime, radnicima isplatiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade.

Izvor: rs.sputniknews.com

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама