5.6 C
Uzice
новембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

KAKO DA UZGAJATE ŠUMSKE JAGODE

ROJAL (2)

Mirisni i ukusni slasni plodovi prirode mogu da rastu i u vašoj bašti. Evo šta trebate znati ako želite da uzgajate šumske jagode.

Divlje jagodice možemo naći na livadama i pašnjacima, po brdskim i planinskim delovima, u šumama, šikarama, pa i požarištima. Izdanke sa pažljivo iščupanim korenom možete da donesete do svoje bašte i tu ih zasadite. Gajite ih kao domaće jagode, međutim, one jednim delom tako gube aromu, pa i neka lekovita svojstva. Preporučuje se da izdanke zasadite krajem leta ili početkom jeseni, da ih pokvasi dobra jesenja kiša. Mada možete ih, kao i obične jagode, saditi početkom proleća.

Iako neki ljudi smatraju da je šumska jagoda običan korov njena lekovita svojstva (a fenomenalnom mirisu i ukusu da ne govorimo) pričaju drugu priču.

O jagodicama

Šumske jagode počinju da cvetaju u proleće, a u nekim delovima prve plodove možemo naći čak u maju. Traju tek mesec ili dva. Postoji više vrsta, ali su većinom slične i izgledom i ukusom. Kod nas ih prodaju na tržnici, ali i u selima (posebno u šumskim predelima) pored ceste. Vrlo su cenjene i ponekad i skupe. Bez bojazni se možete i sami upustiti u traganje za ovim jagodicama, a fenomenalno se uklapaju u mnoštvo letnjih deserata. Možete ih i zamrznuti, praviti džemove, prelive, slatko, …

 

divlje jagode kolac

Uzgajanje

Lako ih je uzgajati i imajte na umu kada ih sadite da će se proširiti, pa im treba malo više mesta. To je hladnija biljka, koja raste tokom proleća i jeseni, pa plodovi stižu u kasno proleće ili leto.

Šumske jagode vole sunce ili “polu-hlad”, bogato kvalitetno i vlažno zemljište (iako je blago tolerentna i na suvlju zemlju). Ako vam zemljište u bašti sadrži previše gline ili ima lošu drenažu pre sađenja jagoda nađubrite ga prirodnim đubrivom ili kupite malo kvalitetnije zemlje. .

 

divlje jagode u gajbi

Lako se razmnožava i možete od jedne biljke dobiti više i presađivati. Delite je i presađujte u rano proleće – pazite samo da je ne oštetite, da presadite celi koren. Ako ih uzimate iz prirode budite pažljivi. Nemojte da odnesete sve sadnice. Ostavite ih nekoliko da se mogu idalje razvijati i rasti na tom području. Izvadite ih cele sa korenom i zemljom, stavite u komad papira ili novina i prenesite do svoje bašte.

Sadnice možete i kupiti i jednostavno premestiti u zemlju i dobro ih zalijte. “Nahranite” ih kompostom i pokrijte malo slamom zemlju oko njih da bi zadržale vlagu i da bi voće bilo čisto.

 

divlje jagode uzgajanje 1

Briga i branje

Kada ih dobro posadite ili presadite ne treba im mnogo nege. Zalivajte ih kada naiđu topli dani redovno, ali, naravno, ne preterujte ni sa vodom. U jesen i zimi ih samo pokrijte slojem slame ili uklonite lištove da biste korenje jagodica zaštitili.

Berete ih od maja (ponekad i aprila) pa do juna ili jula. Odličan su izvor vitamina C i možete ih dodati u kolače, sladolede, žitarice, voćne salate, prelive, koristiti umesto običnih jagoda …

Izvor:lifepressmagazin.com

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičkom paraolimpijcu Milošu Zariću izgorela kuća u selu

Oglasna Tabla

U Kosjeriću zaplenjeno preko 20 kilograma kanabisa

Oglasna Tabla

Blago iz Zapadne Srbije: Rzavska voda poteći će na česme Beograđana

Oglasna Tabla

Javni poziv za dodelu dečijih auto sedišta

Oglasna Tabla

Petar Mićunović, autor trilogije “Umiru bogovi”- Intervju

Oglasna Tabla

TheRealChallenge: kampanja o deci koju sprovode deca

Oglasna Tabla

9 najlepše ukrašenih slavskih kolača: Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art (21. do 27. novembra)

Oglasna Tabla

Ovo je pećina u kojoj su živeli zmajevi: Čuvali izvor na kom su se lečile žene

Oglasna Tabla