Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Како да уштедите грејање и сачувате топлоту у дому? Јефтини трикови које ћете увек користити

Током изузетно хладних дана, иако не штедите на огреву или су радијатори веома топли, никако да вам се кућа загреје на пријатну темтературу, већ се беспомоћно борите са хладноћом. И против таквих мука постоје мали трикови како да хладноћу заувек изолујете изван зидова вашег дома!

Уколико на стану или кући нисте урадили професионалну изолацију како би се сречило губљење топлоте, постоје начини да се то учини и када зима почне, једноставно и брзо. Потребна су само минимална улагања и промена навика.

1. Поставите фолију за заштиту аутомобилских шофршајбни од сунца или кухињску фолију налепљену на картон иза радијатора (фолија, сјајнија страна, треба да буде окренута према радијатору), посебно уколико се он налази уз спољни зид. Онда ће радијатор престати да греје спољни зид, а топлота ће се рефлектовати директно у собу.

Или, залепите комад алуминујумске фолије на комад картона, тако да сјајна страна фолије буде споља, па ставите картон између зида и радијатора. Наравно, страна са фолијом треба да буде окренута ка радијатору. Овако ће се топлота “одбијати” о површину фолије и враћати у ваш дом, уместо да је “упију” зидови. Пробајте и уверићете се како “чудо” од 100 динара из кинеске радње може да вас спасе зими.

2. Дебеле завесе (чак и комади платна са термо слојем) ефикасна су заштита на прозорима.

3. Куће губе кроз прозоре 20% топлоте, а код старих дрвених прозора овај проценат је још већи. Не могу сви себи приуштити квалитетну столарију. Ако нисте стигли да зачепите све рупе и просторе испод прозора и врата одакле решти хладноћа, урадите то подметањем ваљкастих крпа, пешкира или јастучића, свугде испод врата и око прозора, нарочито ако вам је дрвенарија стара и зрела за мењање. Још нешто вам, у овом случају, може и те како помоћи:

4. Пуцкетава фолија, осим што је добра као анти-стрес терапија, она је и идеалан изолациони материјал. Пуцкетава фолија може бити одлично решење за утопљавање прозора, које ће сачувати топлоту вашег дома! Она се одлично носи са функцијом топлоизолације, и повећава енергоефикасност кући. Врло ју је лако залепити и одлепити више пута, што не траје више од 20 секунди.

Фолија не ограничава продирање сунчевих зрака у просторију и не захтева посебно одржавање. Ако је већи размак мехурића на фолији, тиме је фолија прозирнија. Ево како ћете је поставити на прозор:

Ако желите уклонити фолију само је повуците из ћошка прозора. Фолија може стајати дужи временски период (чак и неколико година). Не оставља флеке на стаклу.

5. Уколико имате ПВЦ прозоре прочитајте наше следеће правило: ПВЦ прозори и врата најбоље задржавају топлоту у стану. Али, приликом уградње, мајстори вам не кажу две врло битне ствари, које ће вам користити у екстремно хладним данима!

Не требају вам мајстори да у јесен подесите прозоре на “зимски режим”, а на пролеће на “летњи”. Једноставно отворите прозор и пронађите шраф на страни где се налази ручица, па га подесите помоћу инбус кључа. Шраф који се налази са стране шарке окрећите ка унутра, при чему се регулише сила потиска прозорског оквира.

Када вам мајстор поставља прозор најчешће остави у “стандардном”, односно средњем “режиму”. Ако нисте сигурни у ком су вам “режиму” прозори и врата, једноставно прозорским крилом притисните комад папира. Ако можете без проблема да га извадите, намештено је на летњи “режим”, а ако се покида приликом вађења онда је на зимском “режиму”.

Није пожељно да остављате прозоре и врата на “зимском режиму” целе године јер се оптерећење на гуму оквира доста повећава, па ће се брзо истрошити.

6. Уколико нисте имали новац за дупла стакла можете их направити сами. Поставите их на прозоре које нећете отварати или друге стаклене површине. Довољно је око оквира залепити обострано самолепљиву траку и на њу фиксирати провидну фолију, која кошта много мање од застакљивања.

7. Потпуно ослободите радијаторе и друга грејна тела, одмакните фотеље, столове, столице и све предмете који се непотребно загревају и одузимају температуру простору.

8. Ако имате вентилатор на лустеру имајте на уму да он није резервисан само за летње време. Укључите га на најспорије да лагано равномерно распоређује топли ваздух у кући. Помераће га са висине, где се пење, према подовима и биће топло, равномерно, у целој просторији.

9. И не заборавите – када је напољу сунце склоните све заклоне и пустите да преко целог дана субце греје прозоре, а чим зађе навуците завесе.

Извор: Медији/Опанак

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Медвед на Љубишком путу уплашио возаче (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

После бабе „пао” и нарко-деда у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе Дабић именован за државног секретара Министарства државне управе и локалне самоуправе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Каратисти Ужица у одличној форми

ОГЛАСНА ТАБЛА

Седам беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Једна смеса за тесто у 3 боје: Прелепо декорисана и укусна слана торта – готова за мање од пола сата

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Пун кофер прича“ у Народној библиотеци Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија против Камеруна за повратак у живот (11.00)

ОГЛАСНА ТАБЛА