20.1 C
Uzice
јун 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

KAKO DA SRBI OPSTANU KAO NACIJA

Ministarka Slavica Đukić Dejanović, nakon konstitutivne sednice Saveta za populacionu politiku, ukazala je da samo 40 opština u Srbiji ima pozitivnu migraciju, odnosno da u njima neko želi da živi.Prosečna starost u zemlji je 43 godine, što nas svrstava u stare nacije, a svake godine nestane po jedan grad od 35 000 Srba.

Demografske probleme Vlada će pokušati da reši Strategijom za podsticanje rađanja, u kojoj je jedna od najvažnijih stavki usklađivanje rada i roditeljstva.

Đukić Dejanović kaže da je od 2008. godine, kad je doneta Strategija, urađeno malo. U prilog tome istakla je da se Savet prvi put, od formiranja 2008, sastao juče.

Istakla je da zadatak koji su postavili nije samo posao Vlade, već celog društva, da čitav civilni sektor treba da te ideje širi dalje. „Ozbiljan je problem što nas po prirodnom priraštaju ima 35.000 manje svake godine i 15.000 po osnovu spoljnih migracija„, navela je.

Na sednici Saveta smo odlučili da je potrebna revizija Strategije, eksperti treba u roku do 90 dana da dopune i izmene neke delove, rekla je Đukić Dejanović. Ona kaže da je ta strategija bila dobra, i da se sada radi samo dopuna. Problem je bila primena.

Mi u ovom momentu imamo 52 odsto žena sa jednim detetom, a da bi došlo do obnavljanja, potrebno je da 11 odsto žena u reproduktivnom periodu ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, 45 odsto troje.

trudnice

Izvor: Tanjug, Magacin

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Protest „1 od 5 miliona“ privremeno obustavljen u Užicu

Oglasna Tabla

Šestak tuče đake, grize nastavnike, a niko mu ne može ništa!

Oglasna Tabla

Svenarodni sabor kod crkve brvnare u Draglici – 18. jun

Oglasna Tabla