Огласна табла
ЗДРАВЉЕ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Kako da se sačuvate od zagađenog vazduha: I jogurt čuva pluća

U sezoni respiratornih infekcija pojačavaju se negativni efekti zagađenog vazduha. Naučnici Univerziteta u Nešvilu tvrde da samo jedna čaša jogurta dnevno za 20 odsto smanjuje rizik od karcinoma pluća.

ZAGAĐEN vazduh, loša ishrana, pušenje, konzumiranje alkohola i gojaznost direktno utiču na zdravlje pluća. Negativan uticaj ovih faktora posebno je izražen u sezoni respiratornih infekcija, jer znatno pogoršavaju virusne upale i mogu da budu okidač za razvoj raka pluća.

Najnovija istraživanja ukazuju na to koja je najbolja dijagnostika za proveru zdravlja pluća i kako da se zaštite disajni organi od degenerativnih promena.

Pouzdan samo skener

Istraživači sa univerziteta u Lidsu i Eksteru, u Velikoj Britaniji, utvrdili su da rendgensko snimanje nije pouzdana metoda za otkrivanje raka pluća. Ovaj način dijagnostike ne može da registruje promene na plućima kod približno četvrtine pacijenata. Precizno je izračunato da kod 23 odsto obolelih rendgenski iks zraci ne registruju tumor. Do ovog zaključka došlo se na osnovu analize 21 studije sa uključenih 1.000 pacijenata. Britanski naučnici savetuju da bi rendgen iz ovih razloga trebalo da bude otpisan kao prva metoda koja se koristi u otkrivanju raka pluća. Umesto rendgena, trebalo bi da se koristi skener, čija je upotreba mnogo skuplja. Za razliku od rendgena, skener koristi iks zrake i kompjuter i tako pravi sliku unutrašnjosti tela.

Pijte čašu jogurta dnevno

Ispijanje čaše jogurta na dan za 20 odsto smanjuje rizik da se oboli od raka pluća, pokazalo je istraživanje naučnika sa univerzitetskog medicinskog centra u Nešvilu. Ukoliko se uz jogurt jedu i namirnice koje su bogate dijetalnim vlaknima, rizik se smanjuje za 30 odsto. Studija je pokazala da sojevi bakterija koje sadrži jogurt imaju zaštitni i antizapaljenski efekat, što sprečava razvoj kancera.

I prebiotske i probiotske kulture u jogurtu poboljšavaju rad digestivnog sistema i jačaju imunitet.

Pređašnje studije koje su ispitivale značaj sira i jogurta u ishrani pokazale su da su ove namirnice povezane sa manjim rizikom da se oboli i od šećerne bolesti. Takođe, ranija istraživanja su pokazala da od dve do tri porcije mlečnih proizvoda na dan smanjuju rizik od stvaranja pretkanceroznih promena u debelom crevu za 26 odsto.

Prepolovite aerobno zagađenje

Lekovi sa acetisalnom kiselinom mogu da prepolove loš uticaj zagađenog vazduha na pluća, pokazalo je istraživanje sprovedeno u saradnji nekoliko američkih univerziteta. Američki naučnici su do ovog rezultata došli ispitujući zdravlje pluća i upotrebu ovih medikamenata kod oko 3.000 ljudi, ali nisu uspeli sasvim da otkriju zašto oni ublažavaju posledice zagađenog vazduha na funkciju pluća i njihovo zdravlje.

– Naša studija sugeriše da ovi lekovi sprečavaju čestice iz zagađenog vazduha da se vezuju za plućno tkivo – rekao je dr Ksu Gao, vođa istraživanja sa Univerziteta Kolumbija. – Naravno, to ne znači da ne bi trebalo izbegavati zagađen vazduh, ali tamo gde to nije moguće ovi lekovi bi mogli da se koriste preventivno, ali samo po savetu lekara. Ranija ispitivanja su utvrdila da sličan efekat na zdravlje pluća može da ima i grupa vitamina B.

Izvor:novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Донација Ротари клубова и Дивац фондације ужичким школама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Голд гондола обележила Светски дан чистих планина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најукуснији ШАМПИЊОНИ према рецепту из бакине кухиње (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра бесплатан улаз у Потпећку пећину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржани “Михољски сусрети села” у Луновом Селу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радови на деоници пута Ужице – Бела Земља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубивоје Ршумовић: У селу се рађају људи, а у градовима – кућни љубимци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Давор поново оборио Гинисов рекорд: Рођен без леве шаке, а успео да победи светског шампиона у рађењу склекова на једној руци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичка организација Златибор обележила Светски дан туризма

ОГЛАСНА ТАБЛА