8.5 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Kako da roditeljima objasnite čuda moderne tehnologije, a da ne poludite?

Najmanje što možemo učiniti za svoje roditelje je da im pomognemo sa stvarima koje im nisu jasne. No, sigurno ste se dosad uverili u to da kada im pokušate objasniti kako da rade na računaru ili pametnom telefonu za tren oka izbije svađa. Nemojte gubiti živce-postoji čak deset načina kako da i vi i vaši roditelji ostanete smireni tokom kućnih časova informatike.

Povlačenje

Najbolji način da izbegnete svađu je da se potpuno povučete sa bojnog polja. Sa glasnim uzvicima žaljenja recite da ste potpuno beskorisni kad je taj uređaj u pitanju. Složite se da vas „te glupe stvari“ ljute i da su priča za sebe. Imate li komšiju, prijatelja ili nećaka koji je čarobnjak za te stvari? Imate? Kakvo olakšanje!

Nemojte previše objašnjavati

Nemoguće je misija govoriti veselim tonom glasa duže od 30 sekundi kada objašnjavate nešto što vama deluje savršeno jasno. Nakon pola minuta ćete zvučati kao da vređate i svađa može buknuti svake sekunde.

Nemojte premalo objašnjavati

Očito ni to ne pomaže. Pokušajte zapamtiti da vaš roditelj nema baš nikakvu želju da razume taj proces, već samo želi da zapamti šta tačno treba da uradi bez obzira na kontekst.

Nemojte dozvoliti roditeljima da kupe tablet, laptop ili pametni telefon „koji je pogledao stručnjak“!

Svi ti stručnjaci su mlađi od 20 godina i predstavljaju nasmešene neprijatelje razumljivog podučavanja. Vaši roditelji će pri povratku izgovarati mnogobrojne fraze koje ni sami ne razumeju i biće ubeđeni da je „izgledalo tako lako kada im je taj divni, mladi čovjek sve fino objasnio“. Ako to dozvolite, sav dotadašnji trud će vam biti uzalud.

Foto: YouTube screenshot

Nemojte biti nestrpljivi zbog toga što vaše roditelje zbunjuju tehnološki izrazi

Tehnološke kompanije ne zbunjuju namerno čudnim rečima, ali ipak to ima takav efekat na vaše roditelje. Na kraju krajeva, zašto bi vaš otac ili vaša majka morali znati razliku između izraza „sync“, „back up“, „download“ i „upload“? Sve te riječi su manje-više lingvistički izmenjive.

Kada svađa počne, kontrolišite svoj bes

Ugrizite se za jezik kada vidite da vaši roditelji preko okvira svojih naočala bespomoćno gledaju u ekran, klikću po njemu bez ikakvog smisla i nadaju se da će se problem možda sam od sebe rešiti.

Kada vaša svađa dostigne vrhunac, recite sami sebi da je to oduvek bilo tako

Prije hiljadu godina jedan seljak je uzdahnuo i pogledao u nebo na isti način kao i vi zato što su ga roditelji zamolili da im po sedmi put objasni kako funkcionišu tačke.

Foto: YouTube screenshot

Kad svađa uzme maha setite se da su to vaši roditelji

Oni su vas doneli na svet, mazili su vas i hranili, ljuljuškali u naručju i pevali vam uspavanke. Dugujete im svoj život, a da ne pričamo o ogromnoj sumi novca.

Razmislite o tome da ćete i vi jednog dana biti takvi

Tehnologija neće prestati da napreduje sa sledećim iOS ažuriranjem. Na primer, za šta ustvari služi Snapchat? Snimanje i slanje poruka koje se odmah same brišu? Zašto? Vaša nećakinja će vam reći da je to svrha Snapchata i vjerovaće da vam je tim rečima sve objasnila. Mlađim generacijama se to očito sviđa, a vas zbunjuje. I zato, pogledajte svoje roditelje i pomislite: „Uskoro ću i ja biti ovakav/ovakva. Pola puta sam već prešla“.

Foto: YouTube screenshot

Plačite

Možda vam neće biti lako da samo odjednom zaplačete, ali vredi pokušati. Retko koja majka može podneti da gleda svoju kćerku ili sina kako plače. Svađa će prestati dok kažete keks. Očevi će biti zgroženi ili užasnuti i odmah će naći razlog zbog kojeg moraju izaći iz kuće.

Izvor: Telegraph

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla