ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Како да помогнемо оштећеном поврћу

Ћудљиво лето – брза смена олује, града, пљусковитих киша и жеге, не пријају поврћу, без обзира на то у каквој кондицији је оно ушло у ово најтоплије годишње доба.

На многим њивама листови су искидани, уништени, плодови оштећени или откинути, биљке су остале са много озледа и рана, које су додатна отворена врата многим паразитима, изазивачима болести.

– Све оштећено поврће прво ваља опрскати једним од фунгицида на бази бакра, којим ће се „покрити“ ране и спречити улазак паразита у биљке – саветује за Добро јутро др Жарко Илин, професор Департмана за ратарство и повртарство Пољопривредног факултета у Новом Саду. – После овог третмана следи редовна, уобичајена заштита од болести и штеточина, прихрана преко система за наводњавање или фолијарна, а обавезно је наводњавање на бази потреба биљне врсте и пољског водног капацитета. Важно је да се земљиште не превлажи, да се корен не би „гушио“.

Оштећеним биљкама треба помоћи да што пре обнове све физиолошке процесе. Ваља их прихранити да не би гладовале, без обзира да ли у земљишту има хранљивих елемената али су блокирани, или недостају. Хранива се могу додати на два начина – кроз систем за наводњавање и Ђубриво помаже биљкама да боље усвоји пестициде. Значај фолијарне исхране је, пре свега, у томе што хранива, додата на овај начин, брзо делују, лако доспавају до хлоропласта у којима се обавља процес фотосинтезе, а и степен искоришћености свих елемената унетих на овај начин је веома висок. При оваквој исхрани избегава се појава антагонизма између појединих елемената, везивање за земљиште или међусобно повезивање више елемената у облик који је недоступан биљкама, што се, иначе, редовно јавља код прихране преко земљишта.

Како саветује проф Илин, од макроелемената плодовитом поврћу, које је и највише оштећено, ваља додати првенствено калијум (није градивни елеменат али има улогу у метаболизму и утиче на лепшу обољеност плодова), затим азот као карбамид-уреу, али само код поврћа из накнадне сетве, и калцијум, који је важан у изградњи ћелијских мембрана. Када недостаје – ћелије пуцају.

– У раствор препарата и фолијарних ђубрива могу се додати и аминокиселине, под условом да су биљног порекла, појединачни микроелементи, све оно што за кратко време поврће може да ревитализује – указује професор.

Извор: Дневник

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ево како можете помоћи трочланој породици из Косјерића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кобан пад са мотора – Дечак (14) из Пожеге после неколико дана подлегао повредама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Интезивно се ради на решавању проблема мештана Беле Земље

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписан конкурс за доделу градских стипендија за ученике средњих школа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене природног гаса за јавно снабдевање од 1. новембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена дизела и бензина остаје иста у наредних седам дана

ОГЛАСНА ТАБЛА

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Music vibes“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА