14.8 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Kako da pijete a da se ne upropastite

Mali trikovi koji će vam pomoći da bolje podnosite alkohol.

U ovo doba godine, teško je odoleti. Čak i ako generalno ne izlazite često i ne pijete previše, kad krenu slave, pa se na njih nadovežu Nova godina i, naravno, postnovogodišnje slave – teško da ćete uspeti da dogurate do početka februara a da baš niste „ni liznuli“ alkohol.

Iako nema ničeg lošeg u tome da sebi date malo oduška, pa čak i da se prepustite uživanju u hrani, pa i alkoholu, uprkos tome što tokom godine vodite računa o sebi, vežbate i zdravo se hranite, nije na odmet znati da potpuno opuštanje u doba praznika može da vam naškodi. Svako pijanstvo, pa makar ono bilo ograničeno i na ovih nekoliko nedelja u toku godine, ostavlja posledice po naš mozak, srce, jetru, pankreas… Ok, te posledice nisu dramatične, ali, konzumacija alkohola nam, recimo, slabi imunitet i to – u najgorem trenutku. Sezona praznika se, kao što svi znamo, poklapa sa sezonom gripa.

Šta možete da uradite, tako da uživate u alkoholu, ali da „ne platite cenu“? Pokušajte da se pridržavate ovih saveta, bolje ćete podnositi piće, a samim tim – više ćete i uživati.

Prva stvar koju treba da imate na umu je da bi uvek trebalo da se pridržavate količina koje se svrstavaju pod „umereno uživanje u alkoholu“. To bi značilo – jedno piće u toku dana za žene, dva za muškarce.

„Poznato je da su ljudi koji konzumiraju više od tih ‘preporučenih’ doza pod povišenim rizikom od zdravstvenih problema izazvanih alkoholom“, kaže dr Sara Buk sa Klinike za drogu i alkohol Univerziteta Južne Karoline. „Takođe, znamo da žene brže i uz manje količine alkohola ‘stižu’ do tih šetnih posledica po zdravlje. Uzrok tome je, uz slabiju konstituciju, i činjenica da žene imaju manje enzima ADH (alkohol dehidrogenaze), koji razlaže alkohol. To znači da u krvotok žene dospeva veća količina alkohola, čak i ako pije isto koliko i muškarac.“

Dakle, da se ne biste „upropastili“ tokom praznika, evo šta treba da radite;

Kalorije unosite iz drugih izvora. Drugim rečima, nemojte da pijete na prazan stomak. Da, da, to svi znaju… Ali svi znaju i nekoga ko se na novogodišnjoj žurci obeznanio od alkohola, povraćao gde je stigao i pravio kompletnu budalu od sebe zato što nije jeo nista ceo dan, a onda cele veceri nije ispuštao čašu iz ruke. Ili flašu, još gore. Stvar je u tome što ako ne jedete telo energiju crpi iz alkohola koji onda mnogo brže stiže do organa. Rešenje je jednostavno: večerajte pre nego što krenete u provod, a ne bi bilo loše ni da povremeno gricnete nešto na žurci. Kanapei su s razlogom često posluženje na proslavama ovog tipa – mali zalogaji koji će vam pomoći da smanjite apsorpciju alkohola.

Čuvajte se „zdravih“ pića. Crno vino se ponekad hvali kao „čudotvorni“ eliksir, pripisuju mu se skoro magijska svojstva, od ublažavanja bora, do očuvanja zdravlja srca. Ali, svi ti pozitivni uticaju potiru se nivoom alkohola u krvi, ako preterate sa količinom. Jer, nemojte gubiti iz vida da crno vino jeste zdravo, ali nije alkohol u njemu ono što ga čini zdravim. Zdravi su antioksidansi koje možete da unesete i ako pijete sok od grožđa. Ali, ako kao i većina odraslih ipak birate vino, imajte u vidu da pozitivan uticaj po zdravlje prestaje kad ispijete tu prvu čašu. Druga – tu i tamo. Treća, četvrta i svaka posle njih – ne da ne utiču pozitivno na organizam, nego ćete da snosite sve posledice pijanstva. Pa makar pili i isključivo crno vino.

Napravite plan unapred i pridržavajte ga se. Ako nemate „strategiju“, lako vam se može desiti da popijete više nego što ste nameravali. Šta možete da uradite? Pa, čaša pića – čaša vode. Ili soka (mada sa sokovima budite oprezni, ne idu baš svi uz alkohol). I tako do kraja večeri.

izvor:mondo.rs/foto:palma.ba

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Oglasna Tabla

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla

II nagrada na Međunarnom sajmu urbanizma u Nišu

Oglasna Tabla

Nađeno beživotno telo žene u kući na Zlatiboru, muškarac povređen

Oglasna Tabla