OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA ZDRAVLJE

Kako da naučite dete šta je seksualno nasilje i kako da mu se suprotstavi

Šta kažu stručnjaci – kada je najpametnije da počnemo da pričamo sa decom o tome šta su prihvatljivi dodiri? Kako da naučimo dete da kaže ne odraslima, ako mu se nešto ne dopada? Ako već ne možemo da prepoznamo nasilnika, možemo li da naučimo dete kako da se snađe u ovakvim situacijama?

Iz najbolje namere roditelji često deci govore da, na primer, treba da zagrle ili poljube onoga sa kim se pozdravljaju. Stručnjaci kažu da je najbolje da dete proceni sa kim želi da ima takvu vrstu kontakta.

“Mislim da je važno da i roditelji znaju da deci ne šalju tu vrstu poruke, dete je to koje treba da proceni i oceni sa kim želi da ima telesni kontakt i nemojte ih prisiljavati da naročito nepoznatim ljudima sedaju u krila, da dozvoljavaju da ih nepoznati dodiruju”, kaže prof. dr Jelena Radosavljev  Kirćanski, psiholog Instituta za mentalno zdravlje.

U javnom prevozu, liftu, gužvi može doći do neprimerenih kontakata koji nisu slučajni, jer te osobe tačno znaju šta rade.

“Dete treba da se pomeri od te osobe, glasno da izgovori: ‘Nemojte me dodirivati, nemojte mi prilaziti’. Ukoliko odrasla osoba i dalje insistira na kontaktu sa detetom prići bilo kojoj odrasloj osobi koja se nalazi u autobusu ili vozaču gradskog autobusa i reći: ‘Molim vas, ova osoba me uznemirava, ugrožava’. Naravno, ako dete ima telefon iste sekunde zove roditelja”, navodi Radosavljev Kirćanski.

Dete će lakše prijaviti vršnjaka zbog nasilja nego odraslu osobu od koje mu zavisi ocena, uspeh…

“Ukoliko se boji da kaže roditeljima onda bilo kojoj odrasloj osobi u koju dete ima poverenja, komšinici, tetki, baki, teči, znači bilo kojoj odrasloj osobi kojoj dete veruje. Ako dete proceni da ne postoji takva osoba, prijatelju ili prijateljici, vršnjaku i onda u paru sa tom osobom, ako se tako oseća sigurnije, kod školskog psihologa, razrednog starešine”, naglašava psiholog.

Kada se deca poveravaju, važno je da se roditelji uzdrže od burnih reakcija.

“Roditelj treba smireno da kaže detetu pod jedan, najvažnije, ti nisi kriv ili kriva za to što ti se dešava. Odrasla osoba ima odgovornost za to što je uradila, odrasla osoba je kriva i nipošto to nije smela da radi. Treće, mi ćemo te od toga zaštititi”, poručuje Radosavljev Kirćanski.

Analize pokazuju da zlostavljači najčešće nisu nepoznate čike i tete sa ulice, već deci bliske osobe koje imaju moć i autoritet.

foto:ilustracija

Izvor:rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Obaveštenje o plaćanju usluge zakupa i održavanja groblja

Oglasna Tabla

U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovano 315 covid pacijenata

Oglasna Tabla

U kafiće do 18h: Zaseda Krizni štab, očekuju se nove mere

Oglasna Tabla

Zaboravljeni heroj Drugog svetskog rata: Od ustaša OTEO voz pun Srba, a onda je krenula FILMSKA potera

Oglasna Tabla

Otvaranje vrtića u Ljubišu na proleće (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za sredu – 24. februar

Oglasna Tabla

Od predškolskog uzrasta do fakulteta neophodno 34.000 evra

Oglasna Tabla

Đerlek: Krajem juna bićemo blizu kolektivnog imuniteta

Oglasna Tabla

Virus kovid-19 potvrđen kod 136 lica u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla