OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Kako da domaćinstvo proizvodi struju, ne samo da troši: Potrebne dozvole i procedure za solarne panele za kuće i zgrade

I domaćinstva u Srbiji će od leta moći da budu i proizvođači električne energije, ne samo potrošači. Usvojen i predlog Zakona o obnovljivim izvorima energije, koji to omogućava.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će građani već od leta moći da postanu proizvođači električne energije, ako se odluče da instaliraju solarne panele bez obzira na to da li žive u kući ili stanu, na osnovu čega će im se umanjivati računi za struju.

To će biti omogućeno usvajanjem potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmena Zakona o energetskoj efikasnosti, čije predlog je vlada usvojila krajem marta.

Pojašnjava da je zakonom predviđena jedna novina, a to je kvalifikacija “prozjumera” (eng. prosumer od reči producer – proizvođač i consumer – potrošač), što znači da potrošač može da bude i proizvođač.

“Svako u svom domu može da bude i proizvođač električne energije, svako domaćinstvo bez obzira na to da li je u pitanju kuća ili zgrada i bez obzira sa koliko je stanova ili članova domaćinstva u svakom“, navela je ministarka Zorana Mihajlović.

Šta je potrebno za instalaciju i kakva je procedura
Ministarka objašnjava da, ako neko želi da instalira panele, prvo mora projektantska kuća da uradi projekat, zatim treba dobiti lokacijske uslove i rešenje o tome da li mogu da se izvode radovi na krovu ili na zidovima zgrade ili kuće. “Morate dobiti uslove od Distribucije, šta stavljate i šta radite. To je prva stvar, zatim distributivni sistem određuje tačno mesto gde se meri ta električna energija. Nakon toga se instaliraju solarni paneli i priključuju na instalaciju koju već imate u vašem domaćinstvu“, objasnila je ministarka.

Napominje da snaga i broj panela koji će biti instalirani mogu da budu jednaki ili manji u odnosu na obračunsku snagu koju je EPS već dao domaćinstvu. “Kad ste već sve to uradili, Distribucija vam daje rešenje o priključku vašeg objekta na solarne panele. Mi već od leta možemo da počnemo time da se bavimo i to da radimo“, rekla je Mihajlović.

Kako je istakla, svakog meseca će tim domaćinstvima biti umanjeni računi za onaj iznos struje koja se dobija iz solarnih panela.

Ako je u pitanju mesec kad je neko na odmoru ili iz drugih razloga nije trošio struju, proizvedena električna energija iz solarnih panela prebacuje se u distributivnu mrežu i taj broj neutrošenih kilovat časova može domaćinstvo da prebaci za neki drugi mesec. “Tako ste praktično u pretplati“, rekla je Zorana Mihajlović.

Ističe da postoje različiti potrošači u Srbiji, da je prosečna potrošnja domaćinstva oko 400 kilovat časova mesečno, ali da 54% njih troši mnogo više. Dodaje da će solarni paneli mnogo značiti za sistem bez obzira na to da li ih koriste domaćinstva koja troše više ili manje struje ili industrijski objekti.

Izvor: smartlife.mondo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Potresna ispovest Ivane iz Užica: Tata mi je dva puta dobio koronu, prvi put je jednom kinuo. Drugi put je umro

Oglasna Tabla

Ove nedelje pojačana kontrola prekoračenja brzine, od srede “Spid maraton”

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 20. april

Oglasna Tabla

Narodna stranka: Iskopavanje litijuma ugrožava celu Srbiju

Oglasna Tabla

Kon: U Beogradu se skoro stiglo do kolektivnog imuniteta

Oglasna Tabla

Najbolje užičko – Dejan Petrović, ambasador srpske trube

Oglasna Tabla

Vodostaj Zovinskog jezera u opadanju, meštani uplašeni od pokretanja klizišta

Oglasna Tabla

Ko je bila najstarija srpkinja koja je preminula u 109. godini: Nadežda se družila sa Desankom Maksimović, nije pila ni pušila

Oglasna Tabla

Hleb treba poštovati: Snažne reči patrijarha Pavla promeniće vas iz korena

Oglasna Tabla