14.8 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

KAKO ĆE IZGLEDATI AUTO-PUT DO CRNE GORE (VIDEO)

FORMA

Izabrana i od Vlade Srbije potvrđena trasa autoputa od Požege do Boljara koja ide preko Ivanjice, od zlatiborske varijante kraća je za 40 kilometara i jeftinija za čak pola milijarde evra. No, bez obzira na to i ovaj pravac biće izuzetno zahtevan i skup, kažu stručnjaci koji su radili na planiranju varijante „Istok 1“, duge 106,8 kilometara do granice sa Crnom Gorom. Zbog same konfiguracije terena, zaobilaženja granica Parka prirode i Rezervata biosfere Golija sa zapadne strane i projektima planiranog grejanja kolovoza u zimskim uslovima preko Peštera, ova deonica autoputa E-763 na Koridoru 11, koštaće najverovatnije oko 1,9 milijardi evra.

PUNA KUCA

Prema generalnom projektu koji je izradio Saobraćajni institut CIP, autoput je projektovan za brzine od 100 i 120 kilometara na čas. Na njemu će biti potrebno izgraditi čak 97 mostova, ukupne dužine oko 20 kilometara i 51 tunel, ukupne dužine oko 27 kilometara.

Na samom početku trase u Požegi, predviđeno je ukrštanje sa autoputem  E-761 Požega – Kotroman, koji preko Užica i Čajetine ide do granice sa Republikom Srpskom. Projekat zahteva i tri denivelisane raskrsnice: u Arilju, Ivanjici i Dugoj poljani, 10 benzinskih pumpi, 18 odmorišta i 107 retenzija.

Kako će izgledati deo auto-puta do Crne Gore – prilog RTS

Precizirana takozvana varijanta „Istok 1“, polazi iz sela Prilipac, pa preko Arilja na ivanjičku teritoriju ulazi u Donjem Radaljevu. Autoput Ivanjicu obilazi sa severoistočne strane. Dolinom Moravice trasa je položena južno sve do predela Kosovice i obilazeći Goliju spušta se do Kovilja, a zatim pored Biočana do Duge Poljane, preko Peštera pravcem severoistok – jugozapad stiže do Boljara.

Saobraćajni institut CIP do sada je uradio Prethodnu studiju opravdanosti i Generalni projekat deonice autoputa Požega – Boljare, međutim na Glavni izvođački projekat još uvek se čeka. On će definitivno do u detalje precizirti trasu, a kada će početi njegova izrada, još nije precizirano.

Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture je nedavno poručilo: „Koridor 11 će proći kroz Pešter, čim se obezbede finansije“.

Izvor: infoliga.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla