Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Kajsija: Čudo među voćkama koje ne goji, sprečava nastanak karcinoma, usporava starenje

Potrudite se da iskoristite sezonu sazrevanja ovog dragocenog voća, jer imate vrlo važnih razloga za to!

Naime, osim što osnažuje organizam, čuva oči i doprinosi zdravlju kostiju, dokazano je da kajsije smanjuju rizike od nastanka karcinoma i produžavaju životni vek, prenosi zdravailepa.com. Sveža kajsija obiluje vitaminima A, C i B i raznim mineralima.

Grickajući orahe i suve kajsije stanovnici doline Hunza doživeli su duboku starost. Ipak, uticaj moderne ishrane došao je i do ovih planinskih krajeva, pa su mlađi stanovnici ovog plemena sve skloniji sedenju i neaktivnosti.

Ono što je posebno intrigantno u vezi sa ovim voćem je podatak da se u njemu nalazi jedinjenje koje se dobija iz koštica kajsije – amigdalin iz koga se jednostavnom ekstrakcijom dobija i Leatril ili B17. 1971. B17 zabranjen je na području SAD-a, a upravo B17 neki nazivaju pravim lekom protiv raka.

Do zabrane je došlo jer, navodno, sadrži opasne doze cijanida. Ove tvrdnje neki stručnjaci odbacuju tvrdeći da je farmaceutskoj industriji stalo da isključi s tržišta sve prave, prirodne, efikasne i jeftine lekove, prenosi B92.

Kajsije sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća, te utiče na poboljšanje funkcije mozga zbog visokog sadržaja magnezijuma i fosfora. Ovi elementi mogu da pomognu u normalizaciji krvnog pritiska.

One su odličan izvor polifenola, snažnih antioksidansa koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala i sprečavaju kardiovaskularna oboljenja. Sveža kajsija obiluje karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji štite vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenja očnog mišića u starosti. Takođe, lutein koji je prisutan u ovom voću, štiti mrežnjaču. Ono je odličan izvor katehina, vrste flavonoida koji ulazi i u sastav zelenog čaja, a poseduje protivupalna svojstva. Kajsije sadrže i visok procenat vlakana koji veoma blagotvorno deluju na sistem organa za varenje i sprečavaju opstipaciju.

Kajsije ne goje, te se one naročito preporučuju osobama koje žele da smršaju, a pomažu i lečenju raznih infekcija, sprečavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju nivo lošeg holesterola i podstiču razvoj zuba i kostiju.

Za održavanje zdravlja kostiju potrebni su brojni minerali, poput kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožda, a upravo ih kajsija sadrži u znatnoj količini. Stoga bi žene koje su ušle u menopauzu trebalo što češće da konzumiraju ovo voće, budući da sadrži obilje kalcijuma, kako bi sprečile osteoporozu.

Sveže ceđeni sok od kajsije preporučuje se osobama koje pate od anemije, a koristi se i kajsija kao lek u slučaju groznice i kožnih oboljenja, jer ublažava iritaciju i eliminiše simptome upalnih procesa. Zdravstvene prednosti ovog voća uključuju njihovu sposobnost da regulišu probavu, zatvor, uhobolju, grip, kožna oboljenja, anemiju, pa čak i kancer.

U Srbiji se kajsija najviše koristi za proizvodnju soka, džema i kompota, a mnogi je i suše ili od nje prave rakiju.

Izvor: lepaizdrava.com, B92

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ere počele sa selektovanjem otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

Oglasio se SZO povodom glasina da beli luk pomaže protiv koronavirusa

Oglasna Tabla

Sportski klubovi se privikavaju na novi način finansiranja

Oglasna Tabla

Požari u Priboju

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih u javnom sektoru za procenu vrednosti javne imovine

Oglasna Tabla

Aleksandar (10) nema ni struju, ni vodu, uči pod svećom, kupa se u zarđalom loncu, a na sve to još i kaže „nemam pravo da se žalim“

Oglasna Tabla

Užice konsolidovalo svoj budžet: Vreme je za preobražaj užičkog centra i Starog grada

Oglasna Tabla

Beogradski fond za političku izuzetnost i Užice u projektu za razvoj grada

Oglasna Tabla

Danas vedro, sunčano i prijatno vreme, do 16 stepeni

Oglasna Tabla