OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Kafana može, pozorište ne može: Koliko kultura sada ispašta?

U Srbiji je moguće otići u kafanu, na bazen ili u teretanu, ali ne u pozorišta ili u bioskope, koji se i dalje smatraju veoma rizičnim. Koliko kultura ispašta i da li je publika željna žive interakcije sa umetnicima?

Umetnost, muzika, pozorište, sve što nas godinama spaja danas se prilagođava pravilima distance. Zbog epidemije u Kolarčevoj zadužbini otkazano je više od 160 programa. Posledice toga oseća publika, umetnici, ali i svi zaposleni u toj ustanovi.

„Većina umetnika ne želi lajv striming, žele pod ma kojim uslovima koji su bezbedni da budu u kontaktu sa publikom“, rekla je upravnica Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević i smatra da je neophodno da počnu da rade i zbog prihoda, ali i zbog publike.

„Ne vidim da, ako ljudi sede u kafićima, zašto uz odgovarajuća pravila ne bi sedeli i u pozorišnoj dvorani ili sali ili na nekom predavanju“, smatra ona.

I dok smo pazili na zdravlje, umetnost nam je pomogla da sačuvamo ono duhovno. Muzeji, galerije i pozorišta otvarali su svoja vrata virtuelnim putem, međutim sada je publika željna realnog kontakta sa kulturom. Iz gradskog sekretarijata za kulturu ističu da prate svetska rešenja za problem kulture i da će učiniti sve da se pronađe najbolji kompromis.

„Hoćemo da čujemo naše institucije, umetnike, već od ponedeljka imamo intenzivne sastanke i sa gradom i sa kriznim štabom, hoćemo zajednički da nađemo neke mere a sigurno će da nađe načina da živi bar u nekoj meri, već u septembru“, rekla je podsekretarka za kulturu Gordana Goncić.

Digitalne izložbe Narodnog muzeja u Beogradu beleže veliku zainteresovanost publike. Uz poštovanje svih neophodnih mera, vrata muzeja ponovo su otvorena. „Nema mnogo publike u Narodnom muzeju u ovom mahu ali to i jeste možda jedna posebna inspiracija kada se kaže došao sam u Narodni muzej u mogu u miru i potpuno bezbedno da učestvujem u umetničkim delima“, izjavila je direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

Vanredna situacija navela nas je na potpuno prilagođavanje. U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu između ostalih sproveden je novi projekat pod nazivom „Prepusti se“.

„Napravili smo zapravo sobu za meditaciju, svako može sam da uđe u tu sobu, da se prepusti umetnosti, ne samo likovnom delu nego i zvucima i mirisima i da se na trenutak isključi iz ovog ludila u kome živimo uz umetnost“, navela je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica ove galerije.

Koronavirus je promenio umetnost i menjaće je, čini se, i nakon što nas napusti. Doveo je novu publiku, promenio način na koji joj pristupamo i kako u njoj uživamo. Jedno je sigurno, umetnici su željni aplauza, a publika nestrpljiva da uživa u njihovom stvaralaštvu.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Šetnja za zdravlje“ u organizaciji Savteovališta za žene obolele od raka „Jefimija“ Užice (VIDEO+FOTO)

Oglasna Tabla

U Užicu nove cene vode i kanalizacije

Oglasna Tabla

Tenis: Korkunov i Obradović nose ITF trofeje sa Zlatibora

Oglasna Tabla

Uskoro vakcinacija protiv sezonskog gripa

Oglasna Tabla

Učešće Turističke organizacije Zlatibor na Svetskom danu turizma

Oglasna Tabla

Građani imaju pravo na povraćaj PDV-a za auto iz Nemačke

Oglasna Tabla

Produženo radno vreme u zatvorenim prostorima kafića i restorana do 23h

Oglasna Tabla

Još jedna pobeda: GFK Sloboda – Gruža 1:0 1:0 (FOTO)

Oglasna Tabla

Napravite pravu hercegovačku cicvaru: Tradicionalni doručak koji će voleti svi ukućani

Oglasna Tabla