ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Kada su mi javili za srpski pasoš, zaplakao sam od sreće

– Živeo sam za dan kada mi je Srbija dodelila državljanstvo. Živeo sam, jednako, kao i u nadi da doživim stogodišnjicu proboja Solunskog fronta, a vama sam to, onda, poverio. Dočekao sam, eto, i jedno i drugo. Državljanstvo Srbije odavno sam priželjkivao. Ali, nekako mi je sve to izmicalo. Nisam ja to tražio. Mislio sam: ako sam Mihailović, onda sam i Srbin… A, mnoge delegacije iz Beograda dočekivao sam ovde na Zejtinliku. Iznenadio se ministar Dačić, kad je nedavno bio ovde, što nemam pasoš Srbije. Obećao je. Hvala mu što je obećanje ispunio. Nisam očekivao da će to stići tako brzo – odgovorio je čika Đorđe Mihailović, čuvar Zejtinlika, na pitanje kako je primio vest o dodeli državljanstva Srbije i šta se u protekla dva dana promenilo u njegovom životu posle saznanja da i zvanično postaje vlasnik srpskog pasoša.

– Mene ovde odavno smatraju Srbinom. I jesam Srbin. Zna se da moji Mihailovići potiču iz Grblja kod Boke Kotorske. Moj deda Savo, koji je prikupljao kosti ratnika, nije ništa drugo bio do Srbin. Moj otac Đuro, koji je od njega nasledio ovu časnu dužnost, a ja od njega, uvek je govorio: mi smo Srbi, dabome. Zato sam, pravo da vam kažem, kad su mi javili za pasoš, zaplakao od sreće. Odavno tako nisam zaplakao. Ovo nije priznanje samo meni. Ovo je počast i mojim precima koji nisu vrdali od svog porekla – kaže čika Đorđe za „Novosti“.

Bilo je rano pre podne kada je zazvonio telefon u stanu Mihailovića u Solunu, u ulici iznad Zejtinlika. Odabrao je Đorđe ovu „kotu“, da kad god se probudi vidi humke usnulih srpskih pukova kojima služi… Na drugi zvuk zvona odgovorio je prepoznatljivi glas. Vedar, živahan, kao da iza ovog „dobro jutro“, nisu pune 93 godine, u koje je ovaj starina zagazio pre dve nedelje. Bio je to onaj glas koje hiljade ljudi pamte dok govori stihove Vojislava Ilića mlađeg, ispred Mauzoleja u Zejtinliku.

– Sad bih voleo da živim još ovoliko i služim Zejtinliku – rekao je.

– Ne šalite se?

– Ne šalim se – odgovorio je glasom mladića.

Posle razgovora telefonom, malo se sa ovim čuvarem sećanja na svetlu epopeju srpskih ratnika, kustosom koji tumači istoriju, zagazilo po sećanjima na obeležavanje stogodišnjice Solunskog fronta, kada je u stavu mirno, ispred Mauzoleja, ispratio ceremonijal od početka do kraja. Posle se sa ekipom „Novosti“ sreo ispred stare kamene kuće na groblju solunskih ratnika, u kojoj je rođen on. U kojoj je rođen njegov otac Đuro. A gradio je deda Savo. Ta malena kamena kuća u uglu groblja bila je i mesto gde su posle Solunskog fronta i oslobođenja Srbije dopremane vreće sa kostima ratnika.

– Otac mi je ostavio to sećanje i priče kako ih je deda Savo iskopavao iz plitkih grobova, prikupljao sa raznih čuka i vrleti Gorničeva. Samo su Srbi prošli golgotu do slobode. Samo oni znaju šta su rane teške. Ja sam na Zejtinliku dočekivao predstavnike zemalja saveznika u Prvom ratu. Niko nema takvu slobodarsku istoriju kao mi, Srbi – pričao je čika Đorđe.

Vreme je gotovo proletelo u razgovoru.

– Upravo sam se vratio sa groblja. Poranim, pa koliko mogu da izdržim. Unuke mi govore da to nije dobro za moje zdravlje. Posle podne, oko dva, opet idem dole. Ne mogu bez Zejtinlika. I u ovim nesrećnim okolnostima, kapije se tamo ne zatvaraju. Dođe poneko. Za grupe još nije otvoreno. Radujem se i tom danu da ponovo dolaze posete – kaže čika Đorđe.

Na kraju razgovora usledio je i pozdrav, a na komentar da mu se želi dobro zdravlje i ubrzo viđanje, stigao je odgovor: „Čeka vas slatko od pomorandže. Pozdravite sve u Srbiji. I, pamtite“.

U protekla dva dana primio brojne čestitke

Priča čika Đorđe da je tokom protekla dva dana primio brojne čestitke. Javljali su mu se, odasvud, potomci solunskih ratnika koji počivaju na Zejtinliku.

– Javio mi se i predsednik Vučić. Čestitao mi je i rođendan. Meni je drago da me nije zaboravio. Rekao sam tada samom sebi: Srbija pamti. Za nju zato ima nade. I, nekako su mi suze same pošle – kazao je.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа