ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Када се ради мали, а када велики сервис – које су цене и колико су поскупели

Сваки возач зна да уколико жели да његов аутомобил увек буде у одличном стању за вожњу, од велике је важности да се редовно врши мали и велики сервис возила. Колико кошта велики, а колико мали сервис аутомобила, и колико је ова услуга поскупела у последњих неколико година?

За аутомеханичаре људи који раде у аутоиндустрији кажу да су доктори, јер као што доктори стално упозоравају да превентива смањује могућност озбиљних болести, аутомеханичари понављају да мали сервис смањује могућност за велике кварове на вашим аутомобилима.

Аутомеханичари за мали сервис кажу да се ради о редовном одржавању аута које је изузетно важно за његову дуговечност. Редовним одласком на мале сервисе возачи избегавају ситуацију да оставите вашег љубимца код мајстора, чекате набавку неопходног дела и “ масно“ плаћање. Уколико не желите све ово, струка указује да мањи и чешћи сервиси чувају ваше живце и ваш новчаник.

За велики сервис аутомеханичари истичу да је у питању озбиљан посао који треба поверити добром стручњаку. Нарочито када је реч о модерним, компјутеризованим аутомобилима где власници немају неопходне алате или вештине да изврше проверу. Велики сервис је периодични сервис при коме се мења сет зупчастог каиша, односно ланца. Не пропустите да их замените у предвиђеним интервалима зато што њиховим пуцањем можете изазвати теже кварове на возилу.

Да би се сва четири такта рада мотора са унутрашњим сагоревањем одвијала усклађено потребно је да рад коленастог вратила (радилице) мотора буде усклађен са радом брегастог вратила и вентила. Ова два механичка система повезује зупчасти каиш или погонски ланац.

Сви се слажу да је редован сервис важно обављати редовно и онда када је, према својствима сваког аутомобила, предвиђено да се он обави – а не када вас нужда натера на то.

Каменко Јовановић, власник сервиса „АС Камени“, наводи у разговору за Н1 да се извођење малог, или како се у народу зове редовног сервиса, разликује од онога што практикују овлашћени сервиси аутомобила.

„Овлашћени сервисери имају правило да на 15.000 километара мењају искључиво уље и филтер уља, а на 30.000 километара мењају уље, филтер уља, филтер ваздуха, горива и филтер кабине. То је због европских стандарда који траже да буду „лонг ливе“ ти сервиси. Међутим, у народу, мали сервиси се раде од 10 до 15 хиљада километара, уље, филтер уља, филтер ваздуха и флитер кабине, а сваки други сервис мењамо филтер горива, уколико га ауто поседује“, наводи Јовановић.

Према његовим речима, за одрађивање великог сервис је разлика у томе да ли ауто има зупчасти ремен или поседује ланац.

„Код неких возила је погонски каиш, а код неких погонски ланац. Један је гумени део, а други метални. Раније био синоним да када ауто поседује ланац – да је то неуништиво. То је због тога што су ланци пре били гломазнији, и све је било издржљивије. Сада су ти ланци тањи поприлично и рањивији су“, објашњава Јовановић.

Говорећи о самим ценама, он напомиње да то зависи од типа возила.

„Рецимо овако, код фолксвагена 2.0 ТДИ, велики сервис кошта око 600 евра, то су делови и руке. За разлику од њега, код BMW-a је то око 1.400 евра. Да не причамо о ландроверима, где има 2.0 мотор, и чији велики сервис кошта око 2.500 евра“, каже саговорник Н1.

Као и код великих, тако и цене малих сервиса зависе од типа аутомобила.

„Фиат пунто, 1.2 бензин, он је један од најјефтињих за мали сервис и код њега изађе од 8.000 до 10.000 динара, у зависности од уља шта се сипа. Уколико причамо о BMW-u са 2.0 мотором, то може да кошта и до 25.000 динара“, казао је власник сервиса „АС Камени“.

Што се тиче повећања цена, каже да ова бранша није имала велика поскупљења.

„У последње две године је дошло до просечног поскупљења од 15 одсто, али напомињем да се цене за одређене ствари нису ни мењале“, наводи Јовановић.

Уколико власници аутомобила желе да уштеде, каже да ту важи чувено правило: „Скупље је у ствари јефтиније“.

„Ако се ауто редовно одржава, ако се стављају квалитетни делови, то на крају изађе јефтиније, јер је мањи проценат кварљивости аутомобила“, указује он.

Не слаже се са веровањем да код нас грађани гледају на то да уштеде сваки динар, а поготово када иду код аутомеханичара.

„Дуго већ радим овај посао, наследио сам га од оца, има 38 година, а 30 година сам у сервису. Могу рећи да људи који долазе имају своју логику коју су прихватили од нас да нам оставе ауто, не питају ништа, али знају да ће добити квалитетну услугу, да ће им бити замењено све што је потребно, а све оно што није потребно неће бити замењено. Такође, већина наших муштерија се не бави истраживањем и куповином ауто делова, то остављају нама. Иако је некада то неко урадио, сам је установио да се је прешао“, истиче Јовановић.

Саветује да је поуздан мајстор најважнији избор власницима аутомобила, и да треба да прате упутства које им он даје.

„Ауто мора да се редовно одржава, и обавезно је да се не прескаче ако нешто мора ванредно да се одради. На сваки ванредни звук из мотора, из трапа, хитно да се обрате сервису или мајстору, јер на првом том звуку може поправка да буде драстично јефтинији поправак, него да се одлаже“, закључује Јовановић.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бројни случајеви експлозија упозоравају на то шта никако не смете радити са плинском боцом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вештачка интелигенција у E-commerce бизнису

ОГЛАСНА ТАБЛА