-0.2 C
Uzice
децембар 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Kada istekne zabrana prilaska, nasilnik dobije novu energiju

Mediji prenose da je muškarcu koji je osumnjičen da je ubio bivšu ženu, pa sebe, ranije oduzeto oružje, ali i izrečena mera zabrane prilaska. Ipak, mera je istekla pre 10 dana. To ukazuje da sistem prevencije nije dovoljan jer nasilnici po isteku zabrane često počine novo nasilje, rekla je za Jutarnji program Vesna Stanojević.

„Iskustvo nam govori da po isteku zabrane nasilnici često dobiju neku novu energiju i počinju da se ponašaju na isti način kao i pre izricanja zabrane. Mnogo je veći problem kada se posle odsluženja zatvorske kazne ti ljudi vraćaju kući, u porodicu i tu nastaje veliki problem“, kaže Stanojevićeva.

Nedostaje i rad sa nasilnicima po isteku kaznenih mera.

„Da bi se radilo sa nasilnicima mora da postoji zakon i mora da postoji pravilo ko su ti nasilnici. Da li sa njima može da se radi na osnovu nekog dogovora ili mora da bude sudska odluka. Reč je o komplikovanoj proceduri i pitanje je kako bi ona zaživela kod nas“, objašnjava koordinatorka Sigurne kuće.

U Austriji, na koju se Srbija ugledala prilikom donošenja zakonskih rešenja, postoje centri za nasilnike gde se sa njima radi i psihosocijalni tretman.

Vesna Stanojević veruje da bi tako nešto imalo efekta, ali da mi nismo Austrija jer tamo već dugo godina postoji taj princip, kao i u nekim drugim zemljama EU.

„Sa nasilnicima se radi onako kako oni te mogućnosti imaju. Mi te mogućnosti, međutim, nemamo. Mi nemamo mogućnost da svaki nasilnik po izlasku iz zatvora dobije svog socijalnog radnika“, kaže Stanojevićeva.

Kako pomoći

Žene nisu žrtve samo svojih partnera već i drugih članova porodice i okoline što, prema rečima Vesne Stanojević, ukazuje da iako svi mediji pišu i pričaju o nasilju očigledno to nije dovoljno.

„Moramo da pričamo o nasilju i da se svakoj ženi u Srbiji pošalje poruka da ne mora da trpi nasilje i da mora da ga prijavi, jer je to jedini način da se sazna da ona nasilje trpi“, naglašava koordinatorka Sigurne kuće.

Iako nasilje može da se prijavi anonimno, okolina najčešće ćuti i ne reaguje na nasilje u svojoj okolini.

„Niko ne mora da da ni svoje lične podatke policiji ako prijavi nasilje. To je jako dobra mera i to takođe treba da stigne do svakog građanina, da nasilje treba da prijavi i da time štiti nečiji život“, istakla je za RTS Vesna Stanojević.

Prošle godine u porodičnom nasilju ubijeno je više od 30 žena. I 2017. imali smo sličan broj. U poslednjih deset godina više od 400 žena ubili su njihovi partneri.

Izvor:rts.rs
Foto:printscreen

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za sredu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Od prvog januara, plastične kese biće skoro potpuno ukinute

Oglasna Tabla

Zbog radova na vodovodnoj mreži u četvrtak 11. decembra bez vode potrošači u Dositejevoj ulici i delu Ulice Kralja Petra

Oglasna Tabla

Za rekonstrukciju Zdravstvenog centra 20 miliona evra (VIDEO)

Oglasna Tabla

Požrtvovana vaspitačica iz Ivanjice: „Za njihov osmeh išla bih peške i do Beograda“

Oglasna Tabla

„Zlatibor bez barijera“ – spušteno još 27 ivičnjaka (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ima 37 i samohrana je majka, brine o čak 11 dece: „Kad se sprema ručak onda mora u veliku šerpu“

Oglasna Tabla

Utvrđen budžet grada za narednu godinu od 3,22 milijarde dinara

Oglasna Tabla

Supa od pečuraka gotova za tren: Fantastična ideja za ručak u posnoj i mrsnoj varijanti (VIDEO)

Oglasna Tabla