OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Kada istekne zabrana prilaska, nasilnik dobije novu energiju

Mediji prenose da je muškarcu koji je osumnjičen da je ubio bivšu ženu, pa sebe, ranije oduzeto oružje, ali i izrečena mera zabrane prilaska. Ipak, mera je istekla pre 10 dana. To ukazuje da sistem prevencije nije dovoljan jer nasilnici po isteku zabrane često počine novo nasilje, rekla je za Jutarnji program Vesna Stanojević.

„Iskustvo nam govori da po isteku zabrane nasilnici često dobiju neku novu energiju i počinju da se ponašaju na isti način kao i pre izricanja zabrane. Mnogo je veći problem kada se posle odsluženja zatvorske kazne ti ljudi vraćaju kući, u porodicu i tu nastaje veliki problem“, kaže Stanojevićeva.

Nedostaje i rad sa nasilnicima po isteku kaznenih mera.

„Da bi se radilo sa nasilnicima mora da postoji zakon i mora da postoji pravilo ko su ti nasilnici. Da li sa njima može da se radi na osnovu nekog dogovora ili mora da bude sudska odluka. Reč je o komplikovanoj proceduri i pitanje je kako bi ona zaživela kod nas“, objašnjava koordinatorka Sigurne kuće.

U Austriji, na koju se Srbija ugledala prilikom donošenja zakonskih rešenja, postoje centri za nasilnike gde se sa njima radi i psihosocijalni tretman.

Vesna Stanojević veruje da bi tako nešto imalo efekta, ali da mi nismo Austrija jer tamo već dugo godina postoji taj princip, kao i u nekim drugim zemljama EU.

„Sa nasilnicima se radi onako kako oni te mogućnosti imaju. Mi te mogućnosti, međutim, nemamo. Mi nemamo mogućnost da svaki nasilnik po izlasku iz zatvora dobije svog socijalnog radnika“, kaže Stanojevićeva.

Kako pomoći

Žene nisu žrtve samo svojih partnera već i drugih članova porodice i okoline što, prema rečima Vesne Stanojević, ukazuje da iako svi mediji pišu i pričaju o nasilju očigledno to nije dovoljno.

„Moramo da pričamo o nasilju i da se svakoj ženi u Srbiji pošalje poruka da ne mora da trpi nasilje i da mora da ga prijavi, jer je to jedini način da se sazna da ona nasilje trpi“, naglašava koordinatorka Sigurne kuće.

Iako nasilje može da se prijavi anonimno, okolina najčešće ćuti i ne reaguje na nasilje u svojoj okolini.

„Niko ne mora da da ni svoje lične podatke policiji ako prijavi nasilje. To je jako dobra mera i to takođe treba da stigne do svakog građanina, da nasilje treba da prijavi i da time štiti nečiji život“, istakla je za RTS Vesna Stanojević.

Prošle godine u porodičnom nasilju ubijeno je više od 30 žena. I 2017. imali smo sličan broj. U poslednjih deset godina više od 400 žena ubili su njihovi partneri.

Izvor:rts.rs
Foto:printscreen

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сунчан и топао летњи дан у Србији: Највиша дневна температура 35 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због кријумчарења наркотика у Пријепољу ухапшен пар из Подгорице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мушкарац теже повређен након пада са мотора у Бродареву

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Браниславом Митровићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

РЕКОРД У УЖИЦУ! 3.200 људи на Слободи, само за 50 људи мање него ли у читавом колу Суперлиге!

ОГЛАСНА ТАБЛА