ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Када ће полиција моћи да уђе у стан без налога и ко би могао бити под биометријским надзором

Нацрт закона о унутрашњим пословима изазвао је бројне контроверзе у српској јавности протекле недеље, од тога да су предвиђене одредбе противуставне до тога да су овлашћења полиције превелика. Милица Бонџић, мајор полиције и заменик секретара Министарства унутрашњих послова наводи за РТС да су се последњих дана појавиле можда погрешне, паушалне тврдње које могу да забрину и узнемире јавност.

Нацрт закона о унутрашњим пословима прошле године изазвао је бурне реакције јавности да се њиме угрожавају људска права и да је у деловима супротан Уставу Србије. Највеће подозрење јавности изазива биометријски надзор и претрес стана без налога суда. 

Милица Бонџић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навела да су се у јавности последњих дана појавиле можда погрешне, паушалне тврдње.

„Када то кажем, посебно мислим на тврдње да су поједине одредбе Нацрта закона противне Уставу. У Републици Србији једино Уставни суд има мандат да оцењује усаглашеност одредаба закона са Уставом, тако да паушалне тврдње априори дате да нека одредба Нацрта закона није у складу са Уставом могу само да забрину ако не и узнемире јавност“, истиче Бонџићева.

Наравно, додаје она, да свако има право на своје мишљење, да то поштују и да су отворени за сарадњу. 

Из тог разлога су и продужили трајање јавне расправе, уместо до 31. децембра, биће до 22. јануара.

Под којим условима полиција може да уђе у стан без налога суда

Једна од новина која је предвиђена у овом нацрту подразумева и улазак у стан без налога суда односно полицајци ће моћи и без судског налога да изврше претрес стана. Критичари ове одредбе наводе да се тиме крши Устав и право на неповредивост стана.

Бонџићева каже да то није новина у нашем правном систему, те да је то овлашћење стављено у закон зарад спречавања насиља у породици.

„Полиција по важећем Закону о полицији и по Законику о кривичном поступку на данашњи дан може да уђе у стан грађана без налога суда и да изузетно узврши претрес без присуства сведока у случајевима које прописује Устав а разрађује Законик о кривичном поступку. Закон о полицији као и овај Нацрт закона о унутрашњим пословима не одступа начелно и суштински од тог решењам једина разлика је у томе што Нацрт закона садржи делимично прецизирање једног од основа за улазак у стан без налога суда у смислу да прецизније дефинише шта се сматра озбиљном и непосредном опасношћу“, наводи Бонџићева.

Према њеним речима, разлог за то решење су изазови са којима су се полицијски службеници суочавали приликом поступања у случајевима насиља у породици.

„Да бисмо то превазишли предложили смо одредбу каква је у Нацрту Закона. Да ли она може да буде боља, па сигурно може. Отворени смо за сваку сарадњу, тако да очекујемо конструктивне предлоге од опште и стручне јавности“, наводи Бонџићева.

„Под биометријским надзором неће бити сви грађани“ 

Говорећи о биометријском надзору наводи да под њим неће бити бити сви грађани.

„Нацрт закона даје могућност полицијским службеницима да у тачно одређеним случајевима користе биометријски надзор. Ти случајеви се односе на проналазак извршилаца најтежих кривичних дела као и на проналазак лица која су нестала а за којаа се сумња да су жртве тих најтежих кривичних дела. Дакле, под биометријским надзором неће бити сви грађани. Полиција да би могла да користи тај систем мора да се обрати јавном тужиоцу, а он мора да се обрати судији за претходни поступак“, истиче гошћа Јутарњег дневника

„Нацрт закона није коначна верзија, критике добродошле“ 

Бонџићева указује да Нацрт закон о унутрашњим пословима није коначна верзија и да је подложан изменама и да су критике добродошле.

„Нацрт закона је прва почетна фаза у једном законодавном процесу. Јавна расправа управо и служи томе дасе Нацрт закона доради, да се решења из Нацрта унапреде. У изради Нацрта закона су учествовали стручњаци. Радну групу која га је припремила пре свега чине полицијски службеници са високим образовањем и дугогодишњим искуством у раду у МУП-у од којих сигурно нема бољих познавалаца материје коју уређује Нацрт закона о унутрашњим пословама“, објашњава Бончићева.

Наводи да је у току јавне расправе отворен позив свим стручњацима да се прикључе и помогну да овај Нацрт закона буде што је могуће бољи.

Указује да закон пре него што оде пред Скупштину Србије мора да добије зелено светло Европске комисије.

„Приликом израде Нацрта закона водили смо рачуна поред осталог и о европским прописима. Након окончања јавне расправе Нацрт закона се шаље на мишљење како надлежним државним органима у Републици Србији тако и Европској комисији. И пре добијања позитивног мишљења Европске комисије не можемо да наставимо законодавну процедуру“, објашњава Бончићева.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Већ је познато какво нас време очекује за новогодишње празнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ-у

ОГЛАСНА ТАБЛА

Коловози мокри, опрез на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за петак, 8. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тачке гледишта: Гости чланови пливачког клубa „Слобода“ Ужице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Лидл“ отворио своју прву продавницу на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен младић из Косјерића који је претукао девојку из Русије: „Молила сам га на три језика да ме не удара“

ОГЛАСНА ТАБЛА