ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Кад пада Ускрс 2022. и који су слободни дани

Ускрс 2022, један од највећих верских празника, ове године се слави 17. априла по католичком, а 24. априла по православном календару.

Ускрс се увек слави у недељу и не може да буде пре 4. априла, али ни после 8. маја, а занимљиво је да ће се 2025. године преклопити католички и православни у истом дану, 20. априла. По црквеном календару, Васкрс се слави три дана.

Ове године, католици Ускрс празнују од 15. до 18. априла 2022. године па су петак, 15. април, и понедељак, 18. април 2022. нерадни дани.

Православци ће бити слободни од петка, 22. априла, 23. априла је последњи дан Великог поста, Васкрс пада 24. априла, а нерадан је и понедељак, 25. април 2022. Продавнице обично раде скраћено на Велики петак, на дан Ускрса не раде, а у суботу и понедељак раде нормално.

Међутим, верници у обележавање „најрадоснијег хришћанског празника“ крећу већ у Велики четвртак (21. априла), који је по библијском предању последњи дан Исусове слободе кад се десила и легендарна Тајна вечера. Велики или Страсни петак је ове године 22. априла и носи сећање на распеће Исуса Христа; Велика субота, други дан хришћанске жалости, је 23. априла, да би 24. априла осванула недеља, Ускрс или Васкрс, којим се слави Исусов повратак у живот. Српска православна црква обележава другог дана Васкрса – Васкршњи понедељак, па је и 25. април нерадан дан.

Други дан након Васкрса назива се Светли или Васкрсни уторак, али тад ће већ бити слободни само они који успеју да повежу Ускрс са нерадним данима за 1. мај. Празник рада такође доноси продужени викенд и четири слободна дана у низу.

Пролећни распуст зато ове године почиње у петак, 22. априла 2022, а завршава се у уторак, 3. маја, па ће први школски дан бити 4. мај.

Нова

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица

„На кафи са предузетницама“- Караван женског предузетништва ПКС у Ужицу

За санацију депоније Дубоко издвојено 30 милиона евра, радови почињу у септембру

Све је спремно за 10. јубиларну Гулашијаду – у суботу сви за Пријевор

У уторак четврти протест Иницијативе „Да (НЕ) дишемо Дубоко“!

При крају грађевински радови на објекту новог вртића, истовремено реконструкција „Невена“

Саопштење коалиције Србија центар – Демократска странка

Представљање холандскe технологије компаније „BluCon“ (видео)

Дневница берачима малине и до 6000 динара