OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Кад пада Ускрс 2022. и који су слободни дани

Ускрс 2022, један од највећих верских празника, ове године се слави 17. априла по католичком, а 24. априла по православном календару.

Ускрс се увек слави у недељу и не може да буде пре 4. априла, али ни после 8. маја, а занимљиво је да ће се 2025. године преклопити католички и православни у истом дану, 20. априла. По црквеном календару, Васкрс се слави три дана.

Ове године, католици Ускрс празнују од 15. до 18. априла 2022. године па су петак, 15. април, и понедељак, 18. април 2022. нерадни дани.

Православци ће бити слободни од петка, 22. априла, 23. априла је последњи дан Великог поста, Васкрс пада 24. априла, а нерадан је и понедељак, 25. април 2022. Продавнице обично раде скраћено на Велики петак, на дан Ускрса не раде, а у суботу и понедељак раде нормално.

Међутим, верници у обележавање „најрадоснијег хришћанског празника“ крећу већ у Велики четвртак (21. априла), који је по библијском предању последњи дан Исусове слободе кад се десила и легендарна Тајна вечера. Велики или Страсни петак је ове године 22. априла и носи сећање на распеће Исуса Христа; Велика субота, други дан хришћанске жалости, је 23. априла, да би 24. априла осванула недеља, Ускрс или Васкрс, којим се слави Исусов повратак у живот. Српска православна црква обележава другог дана Васкрса – Васкршњи понедељак, па је и 25. април нерадан дан.

Други дан након Васкрса назива се Светли или Васкрсни уторак, али тад ће већ бити слободни само они који успеју да повежу Ускрс са нерадним данима за 1. мај. Празник рада такође доноси продужени викенд и четири слободна дана у низу.

Пролећни распуст зато ове године почиње у петак, 22. априла 2022, а завршава се у уторак, 3. маја, па ће први школски дан бити 4. мај.

Нова

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Као да је пола Србије сада кренуло на летовање: Возачи и путници рано јутрос сатима били „заробљени” на граници са Црном Гором

Oglasna Tabla

Почео двонедељни Великогоспојински пост

Oglasna Tabla

Уочи преговора о минималцу – колико траже синдикати, а шта нуде послодавци

Oglasna Tabla

На Тари врло лако можете срести усамљено лане, ево како да поступите кад их угледате

Oglasna Tabla

Временска прогноза за 15. август (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla