ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Кад ми оне на крилу зајече, сваке се болести лече: Деда Драгослав је један од најстаријих гуслара у Србији

https://www.aikbanka.rs/?fbclid=IwAR1s4tGDNhErGUTaD77DkQqKoEU6Hs1tdwStqjc3GOh-9CU4JFcctJZ5sdM

Уз коло и крсну славу гусле су такође уписане на УНЕСКО листу нематеријалног културног наслеђа. Само поједини данас чувају част и углед овог инструмента без ког се некада није могла замислити ниједна српска кућа.

Ову вишевековну традицију и даље негује један од најстаријих гуслара у Србији Драгослав Дерикоњић из Ужица. Он преко 40 година пева у римованом десетерцу и каже да је управо у том музицирању скривена она права и искрена љубав према отаџбини.

– Има дана кад се разочарам, узмем гусле па се разговарам. Кад ми оне на крилу зајече, сваке се болести лече – прича и то у стиху Драгослав.

Од кад зна за себе зна и за гусле које су заузумале почасно место у кући, али и у срцу.

– На њима су опевани сви битни догађаји у нашој историји. Са њима се буди љубав према нашим јунацима. У мом селу није било домаћинства које није имало гусле. У хладним зимским вечерима окупљали смо се и певали о Краљевић Марку, о мајци девет Југовића и војводи Пријезди – сећа се овај пензионер.

Гусле не познају ноте и зато су један од најједноставнијих инструмента, али зато глас певача мора да се усклади са тоном, а свирање мора бити равномерно са стиховима.

– Најбоље гусле праве се од планинског јавора, оне најбољи звук дају, није их тешко направити, а врло је важно који симбол ставити на крају, па је тако на врху мојих увек орао који симболизује српство и победу – рекао је Драгослав који је до сад направио око 40 гусала.

Фестивал гуслара Србије у мају се одржава у Ужицу

Управо гуслама у част у Ужицу ће 27. и 28. маја бити одржан 29. Фестивал гуслара Србије. Жељко Чуровић председник СГС истакао је значај очувања овог инструмента, који је по његовим речима био неправедно заборављен готово две деценије.

– Драго ми је да се гусле поново чују и да се наставља традиција, а посебно је задовољство када то чине веома млади људи попут Иване и Данила. Посебно је задовољство и част када о томе можете да говорите са градоначелницом, на чијој пажњи и подршци се неизмерно захваљујем. Сигурни смо да ће Град Ужице бити одличан домаћин нашег фестивала и да се потпуно заслужено фестивал одржава баш овде – рекао је Чуровић.

Ивана Ивановић и Данило Томић из Удружења “Право у жицу” истичу да је за републичку смотру гуслара до сада пријављено око 80 учесника из целе Србије и да ће их вероватно бити и више.

– Надамо се да ће сала Народног позоришта бити попуњена до последњег места, јер како кажу, ако је УНЕСКО препознао значај певања уз гусле које је заштитио, сигурно ће то знати да препознају и Ужичани – поручила је Ивана.

Блиц

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Општина Пријепоље обезбедила климе за породлиште, мајстори их уградили џабе – нису наплатили своје услуге

Свака друга фирма у Србији без запослених или с једним радником

Двојицу мушкараца у Ивањици ударио гом док су брали малине

Наредне недеље нови јавни позив за премије за млеко

Извучени први добитници Велике летње наградне игре

„Бубе“ стигле у златиборски ауто-камп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летњи биоскоп на отвореном 21. јула

Данас је Свети Прокопије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Снажна подршка ужичким пројектима средствима из опортунитета