4.4 C
Uzice
новембар 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

JUNACIMA IZ CRTAĆA NIJE MESTO U REKLAMAMA NEZDRAVE HRANE

Evropsko udruženje za zaštitu prava potrošača BEUC pozvalo je prehrambene kompanije da prestanu sa korišćenjem crtanih junaka u cilju promovisanja hrane za decu, navodeći da to ima negativan uticaj na ponašenje dece kada je u pitanju ishrana.

Likovi iz crtaća koji privlače decu gotovo uvek su na pakovanjima hrane sa malo hranljivih sastojaka i gotovo nikad na pakovanjima voća i povrća.

Udruženje navodi da su junaci iz animiranih filmova “moćan i ubedljiv marketinški metod za decu kao ciljnu grupu”, dodajući da se gotovo uvek koriste za promovisanje nezdrave hrane.

Članice Evropskog udruženja za zaštitu potrošača sprovele su istraživanje s fokusom na maskote brendova u 13 zemalja i na osnovu više od 100 primera ustanovile da je samo jedan lik namenjen deci kao publici upotrebljen u cilju promovisanja voća ili povrća.

“Deca nisu u stanju da razlikuju reklamiranje i zabavu. To je nešto što trgovci znaju, ali zdravlje dece treba da bude važnije od profita”, rekla je direktorka Udruženja Monik Gojens .

Gojens je dodala da crtani likovi kojima se promoviše hrana sa malo hranljivih sastojaka otežavaju roditeljima napore koje ulažu kako bi se njihova deca zdravo hranila.

Direktorka BEUC je pozvala vlade država da izvrše pritisak na proizvođače hrane kako bi na odgovorniji način koristili crtane likove navodeći da prehrambene kompanije treba da pokažu “ozbiljnu posvećenost” zaštiti dece “uklanjanjem tih animiranih junaka sa nezdrave hrane”.

“Ne tražimo da se tigar-Toni (Tony the Tiger)  i Malci (Minions) uklone iz reklama, mi samo želimo da promovišu proizvode koji će učiniti da deca budu zdravija”, pojasnila je Monik Gojens.

Gojaznost dece

Prema podacima Evropske komisije, oko sedam odsto državnog novca opredeljenog za zdravstvo godišnje se troši na bolesti povezane sa gojaznošću.

Usvojen je Akcioni plan namenjen suzbijanju gojaznosti među najmlađima za period od 2015. do 2020. godine, a za 16. jun je najavljen srednjeročni pregled tog plana.

Gojaznost dece je jedan od glavnih prioriteta malteškog predsedavanja EU. Na Malti je zabeležen visok nivo dečje gojaznosti i procenjuje se da 10% budžeta za zdravstvo odlazi na direktne posledice gojaznosti.

“Gojaznost je veliki teret za zdravstveni sektor i za nacionalno zdravlje”, rekao je nedavno za portal EurActiv.com ministar zdravlja Malte Kris Fern.

Evropska komisija je u februaru objavila izveštaj u kojem je navedeno da se s problemom gojaznosti dece treba suočiti u ranoj fazi i da škole mogu da imaju pozitivnu ulogu u podsticanju zdravih navika u ishrani.

“S obzirom na vreme koje deca provedu u školi, kao i činjenicu da mnogi učenici u evropskim zemljama konzumiraju najmanje jedan glavni obrok boraveći u školama, one su idealno okruženje za podršku zdravim navikama”, piše u izveštaju.

Kako je navedeno, prednosti unapređenja pristupa zdravoj hrani u školama, između ostalog, odnose se na razvoj boljih navika u ishrani tokom detinjstva i smanjenu učestalost gojaznosti dece.

Izvor: EurActiv.rs/Foto: EPA / EVERT ELZINGA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla

Aleksandar Gajšek u Užicu na tribini “ Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Oglasna Tabla

Veliki uspeh Strahinje Poledice, učenika Medicinske škole u Užicu

Oglasna Tabla

Velika akcija BIA u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Oglasna Tabla

Uhapšen piroman iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Turistička organizacija Zlatibor – Ambasador dobre usluge

Oglasna Tabla

Zlatna karatistkinja Lidija Trmčić osvojila „Hungarian open“

Oglasna Tabla

Lako se pravi: Sirup od tri prirodna sastojka koji čisti pluća od katrana i toksina

Oglasna Tabla