ОГЛАСНА ТАБЛА
НАЈАВЕ И ДОГАЂАЈИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Југословенски позоришни фестивал у Ужицу од 1. до 7. новембра

У Народном позоришту у Ужицу од 1. до 7. новембра одржаће се Југословенски позоришни фестивал “Без превода” по 28. пут. Слоган овогодишњег фестивала је “Шта мислиш о свом оцу?”.

Овогодишњу селекцију извршио је директор Народног позоришта Ужице Зоран Стаматовић уз подршку Муњина и других колега, па је одабрано осам представа које ће публика имати прилику да види током 28. ЈПФ-а: “Деца”, Народног позоришта Београд, “Цар Едип”, Југословенског драмског позоришта, “Наш разред”, Градског драмског казалишта Загреб, “Иванов”, Народног позоришта Сарајево, “Очеви и оци”, Народног позоришта Београд, “Неспоразум”, Црногорског народног позоришта Подгорица и “Отац”, Атељеа 212.

– Мислим да слоган овог фестивала могао је да буде и другачији, у смислу, шта мислиш о својој породици или шта мислиш ко си, у тренутку када Србија сваки дан мора да доказује без потребе, јер има дужу историју од свих којима треба нешто да доказује.

Определио сам се за овај пре свега апелујући на младе људе да знају и ко су и одакле полазе, да имају иза чега да стану и са великим задовољством и поносом да бране своје лично. Немамо разлога да се стидимо ничега за шта нас често оптуже а не постоје никакве историјске основе за то. Овај фестивал је на неки начин сведочанство о томе, о потреби суживота, сузаједништва и тежње ка већем стандарду и коришћењу већег добра целог овог света – рекао је Стаматовић уз напомену да ове представе на неки начин баве се односом деце и очева, што је довело до одабира теме фестивала.

У образложењу селектор је навео да питање шта мислиш о свом оцу? води ка сазнању шта ми јесмо, како се у јавности представљамо, чега се или кога највише бојимо и шта нас или ко нас најбрже и најлакше наљути и повреди. Отац и однос према оцу је једна од главних тема европског театра од Есхилових Орестија до данас и овој великој теми посвећују овогодишњи Југословенски позоришни фестивал – без превода.

Извор: Курир.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почеле прве уплате 10.000 динара средњошколцима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење система бесплатне правне помоћи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град донирао возило за потребе Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело пријављивање осмака за трећи предмет који ће полагати на завршном испиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли ће бити снега за празнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расте број обољења сличних грипу; најугроженија деца до треће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство позвало удружења на састанак о коришћењу буџетских средстава за пољопривреду у 2024. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси „Градови у фокусу” и у области уметничке игре и ликовних уметности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Опрезно са петардама и ватрометом – непажљивим руковањем ризикујете доживотне последице

ОГЛАСНА ТАБЛА