19.7 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Jovana Krejović dvostruka pobednica Olimpijade u mentalnom računanju (VIDEO)

Jovana Krejović, učenica OŠ „Milivoje Borović“ Mačkat na Međunarodnoj olimpijadi u mentalnom računanju, koja je nedavno održana u beogradskom Sava centru, osvojila je prvo mesto u B kategoriji, koju čine deca uzrasta od 7 do 10 godina. Ova jedanaestogodišnja devojčica jedina je iz unutrašnjosti koja je osvojila ovu prestižnu nagradu, nadmećući se u mentalnim veštinama sa preko 1300 takmičara.

Međunarodna olimpijada u mentalnom računanju predstavlja jedinstveni događaj i najveće takmičenje ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi. Okupila je preko 1.300 takmičara uzrasta od pet do 12 godina iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Mađarske, Švajcarske, Rusije, Ukrajine, Slovačke i mnogih drugih zemalja. Jovana Krejović je osvojila prvo mesto na pismenom, ali i usmenom delu tkz. Anzanu koji predstavlja računanje dugog niza brojeva koji se na ekranu smenjuju brzinom od tri broja u sekundi. Kako kaže, veliku zahvalnost duguje svojoj nastavnici Jovani Božović koja joj je pomogla da postigne tako dobre rezultate.

Ova jedanaestogodišnja devojčica školicu Malac genijalac u Užicu pohađa od decembra 2017. godine. Objašnjava nam razloge zbog kojih se odlučila na to.

„Bila sam na promociji u Užicu. Svideo mi se takav metod računanja, nije kao u školi. Mi imamo abakus na kome računamo. Tu imaju kuglice i mi ih pomeramao. Tačno se zna koja kuglica imenuje koji broj. Računamo dugačak niz brojeva, čak do 80.“

Jovana je odličan đak, ali nam otkriva da nakon pohađanja ove škole lakše savladava gradivo, pa je svojim vršnjacima dala preporuku:

„Preporučujem im da dođu u ovu školu, zato što se tu dosta poboljšava memorija, fokus i pažnja. Ranije mi je gradivo išlo dosta teže, a sada, nakon pohađanja nastave, dosta mi lakše ide“.

Prvi i srednji nivo, zahvaljujući svojim sposobnostima ali marljivom vežbanju završila je sa lakoćom. Naredne godine kreće na treći, poslednji nivo – super um, odnosno mentalnu matematiku, ali i u pohod na osvajanje novih medalja.


Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kolaps kod Užica: Izbegavajte magistralu Užice – Požega preko Sevojna!

Oglasna Tabla

Firma iz Požege muljana sa rečnim šljunkom iz Moravice: Država ih angažovala da srede korito, a oni šljunak preprodali za skoro 6 miliona dinara

Oglasna Tabla

Ispovest muškarca iz Užica kojeg žena neprestano vara: „Saznao sam da me je varala i pre braka“

Oglasna Tabla

U Užicu osnovana Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija

Oglasna Tabla

Da li ste spremni da se pozdravite sa letom? Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Vruća jabukovača: Preukusno piće koje pomaže u mršavljenju!

Oglasna Tabla

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Oglasna Tabla

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla