7.4 C
Uzice
април 12, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Jovan Đorđević–đak generacije ili đak svih generacija

Kada sam pre šest godina bio na književnoj večeri poznatog dečijeg pisca, Uroša Petrovića, tvorca N. T. C. sistema učenja za razvoj inteligencije, on je publici postavljao zagonetna pitanja i za svaki tačan odgovor davao lopticu smajli 🙂 . Jedan mali dečak koji mi je neodoljivo ličio na Hari Potera pokupio je većinu smajlija. U sećanju on će mi zauvek ostati memorisan kao mešavina Hari Potera i Smajlija. Saznao sam ime dečaka, Jovan Đorđević.

U daljem protoku vremena povremeno su do mene stizale vesti o nadarenom dečaku koji pobeđuje na takmičenjima iz matematike. Pa neverovatna informacija da je đak Gimnazije „Josif Pančić“ istovremeno prvak Srbije u matematici i srpskom. A onda sam imao priliku da ga vodim sa grupom nadarene dece u posetu prijateljskom nam gradu, Krškom. Tada sam upoznao jednog novog Jovana koji svira gitaru, voli mali fudbal, a zajedno smo vežbali i plivačke stilove. Pri poseti atomskoj centrali obišli smo prezentacioni centar „Svet energije“. Profesor, tvorac centra i veliki fan Nikole Tesle bio nam je domaćin. Rekao mi je da je za dvadeset godina rada prošlo nebrojano mnogo ekskurzija i đaka, ali da svi zajedno nisu postavili toliko zanimljivih pitanja, kao mala grupa iz Bajine Bašte. Morao sam da ga tešim i da mu objasnim da je to grupa najboljih đaka a da je među njima dečak koji je postavio i najviše pitanja, Jovan Đorđević, višestruki prvak Srbije u raznim predmetima.
U četiri godine gimnazijskog školovanja, sve vreme je bio prvi na opštinskom, okružnom i tri puta prvi i jednom treći na republičkom iz matematike. Predvodio je ekipu koja je jednom bila prva, a tri puta druga na poznatom takmičenju „Arhimedes“, a osvojio je i više nagrada na „Misliši“. Jednom prvi na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i književnosti, stigao u finale iz engleskog i bio član ekipe škole u malom fudbalu. Na bodovanju za đaka generacije osvojio je neverovatnih 500 bodova, veličinu uspeha možemo bolje shvatiti ako znamo da Vukova diploma nosi 25 bodova.
Sve ovo je ostvareno uz osmeh, druženje, prijateljsku pomoć drugima i puno finog vaspitanja. Tako da zapravo dileme i nema, Jovan Đorđević je zaista i đak generacije i đak svih generacija. Samim tim, on je postao svetao primer i inspiracija budućim generacijama učenika. Njemu želim da za ceo život zadrži čaroliju znanja a na licu osmeh. 🙂

S poštovanjem za sve što je uradio za
Gimnaziju „Josif Pančić“
Jovan Đurić, profesor.

Izvor: Drina Info

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U petak dvanaesti protestni skup u Užicu: Dogovor o odlasku u Beograd

Oglasna Tabla

Savet patrijarha Pavla: Kako opomenuti prijatelje i bližnje kada vidite da greše

Oglasna Tabla

Srbija uvodi potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja dece

Oglasna Tabla