ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Još tri smrtna slučaja i novih 247 zaraženih koronavirusom u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su od koronavirusa preminule tri osobe, odnosno 61 osoba ukupno od izbijanja zaraze, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Krinzog štaba. Virus kovid19 potvrđen je  u poslednja 24 sata kod još 247 ood 1.074 testirane osobe. Ukupno je u Srbiji virus potvrđen kod 2.447 osoba. Hospitalizovano je 1.349 osoba, a na respiratorima je njih 108.

Ukupno je testirano 9.626 ljudi. Od bolesti su dosad preminula 44 muškarca i 17 žena prosečne starosti 64,2 godine, a smrtnost od virusa je 2,49 posto.

Podatke o broju novoobolelih zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević ocenila kao dobre, jer trend poslednjih nekoliko dana pokazuje stabilizaciju broja obolelih. Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je priroritet testiranje zdravstvenih radnika i da će biti testirani svi koji imaju bilo kakve simptome, a kada se utvrdi prisustvo koronavirusa i udaljeni sa posla.

A pojačanom testiranju mogla bi da doprinese nova laboratorija za testiranje koronavirusa, kapaciteta najmanje 1.000 testova dnevno koju će uskoro dobiti Niš, zahvaljujući kineskoj donaciji, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ prosledili su lokalnim samoupravama nove instrukcije, prema kojima više nema lečenja kod kuće – svi pozitivni na koronavirus moraju da se leče u kovid bolnicama ili improvizovanim bolnicama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu.

Među zaraženima su i zaposleni u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“. Kako je rekao Milovan Bojić, direktor Instituta, u pitanju je 67 zdravstvenih radnika.

U Domu za stare „Stara pruga“ na Umci koronavirusom infircirani su korisnici i jedan zaposleni. Ovu informaciju potvrdili su i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kao i epidemiolog Predrag Kon. Korisnici koji nisu zaraženi su izmešteni i ceo dom će biti dezinfikovan.

Novo žarište koronavirusa u Srbiji je Novi Pazar, sa 22 slučaja zaraze. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je uručio 10 kliničkih i tri transportna respiratora bolnici u ovom gradu i tom prilikom rekao da će naredne dve nedelje biti izuzetno teške.

Pojedine zemlje, poput Austrije i Češke, najavile su ublažavanje mera donetih u cilju borbe protiv širenja koronavirusa. Međutim, iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju da države koje planiraju da prekinu svoje mere izolacije stanovništva, treba da to rade postepeno, u fazama.

„Verovatno bi bila loša ideja da se ukinu sve restrikcije istovremeno“, rekao je direktor SZO za vanredne situacije Majk Rajan.

Iz SZO je istovremeno stiglo i upozorenje da maske nisu čudotvorne u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Prema sajtovima koji prate širenje pandemije gotovo 1.350.000 ljudi zaraženo je novim koronavirusom, a skoro 75.000 je preminulo.

Izvor: insajder.net

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Борцима са подручја града Ужица додељене борачке легитимације

Казну за појас плаћаће сви у возилу ако само један није везан

Крилца из БАКИНЕ КУХИЊЕ: Познато јело на нови начин (ВИДЕО)

Изазови са друштвених мрежа – вапај за пажњом који позива родитеље на опрез

Поскупљује претплата за Јавни сервис

Aкустичнo музичкo крстaрeњe чeтврткoм у бaшти Грaдскoг културнoг цeнтрa

Прво еко кампинг излетиште на територији града Ужица отворено у Мокрој Гори

Ваљево, протест против рударења литијума

Гондола почиње са радом од 10 часова у уторак и среду