ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Још неколико дана ограничeна цена горива, после две опције за јефтинији дизел и бензин

Иако за недељу дана, тачније у понедељак 11. априла, истиче Уредба којом су ограничене цене горива, за сада је неизвесно коју ће од две опције применити Влада Србије, односно да ли ће држава и даље држати под “контролом” деривате нафте или ће пак препустити тржишту да оно то ради.
Другим речима, још се не зна која опција би нам донела јефтиније гориво што је био и основни циљ овог документа. Поред тога, Уредба је одредила и да се на деривате нафте привремено смањује акциза за 20 одсто од садашњег износа. Оваква мера српске владе није њен специјалитет јер су за сличним посегле и друге државе.

Додуше, последњих дана цене нафте су пале и крећу се око 105 долара за барел, али пошто је тржиште и даље нестабилно, пре свега због рата у Украјини, неизвесно је шта ће се дешавати у наредном периоду. Оно што је извесно то је да се мишљења грађана с једне, и нафташа и стручњака са друге стране, разликују.

Први сматрају да ограничење цена треба продужити док ови други тврде да то није добра идеја и да Уредбу треба укинути уз услов да на снази остане умањење акциза за 20 посто. Све те недоумице су и повод за детаљну анализу којим путем ће кренути Влада Србије од понедељка 11. априла.
Према сазнањима „Блица” у Немањиној 11 тај пут још није одређен јер се праве рачунице која би опција донела јефтиније гориво односно заштитила стандард грађана али да при том не угрози и пословање нафтних компанија.

– У оваквој ситуацији тешко је направити баланс између нафтних компанија и грађана јер се услови на светским берзама мењају на дневном нивоу. Цене деривата се у Србији одређују на седам дана па ако би се донела нова Уредба тражи се модел који би био флексибилнији односно давао више опција за одређивање цене горива. На седници Владе у четвртак одредиће се шта ће се дешавати од 12 априла. Оно што сада показује рачуница то је да би без уредбе о ограничењу и поред умањених акциза, цена дизела била изнад 200 динара. Из врха власти су дате сугестије да се нађе решење које би било повољније за потрошаче а у садашњој ситуацији то је и даље “замрзавање” али пошто је последњих дана забележен пад цене нафте, можда се новом Уредбом предвиди и то да ако је тржишна солуција боља, она буде применљива.
Оно што је за сада готово извесно то је да се и наредних месец дана неће “суспендовати” умањење акциза за 20 посто – објашњава наш саговорник из Владе.
Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије, али и власник пумпе, за “Блиц” наводи да је он изричито против наставка сценарија по коме се „замрзавају” цене.

– Надам се да неће бити продужења важења те уредбе. Ја сам увек да цене одређује тржиште које је и у оваквим условима ограничења реаговало па су неке компаније литар горива продавале за три динара мање од оне која је била дефинисана. Мислим да ограничења за нафтне компаније нису добра јер би могла, ако се настави нестабилна ситуација на светском тржишту, да угрозе њихову рентабилност. Онда се може десити да дође и до несташица што не би било добро. Оно што сматрам да треба да остане и даље на снази то је смањења акциза јер да та мера није предузета цена горива би прешла 200 динара по литру. Уосталим тим мерама су прибегле и друге државе у оваквој нестабилној светској ситуацији- наводи Атанацковић.

Слично мишљење има и генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић, док економиста Саша Ђоговић тврди да је најважнија тржишна мера у оваквим условима, управо смањење акциза.

Због раста цена горива већина европских земаља увела је, или су на прагу да уведу мере подршке, како би помогле појединцима и предузећима. Поједине владе смањују царину на гориво, док друге уводе алтернативе у виду смањења акциза, ПДВ-а и ограничења цена горива.

Словенија је 15. марта увела једномесечно ограничење цена горива као и Хрватска док је Италија смањила царину на гориво за 25 центи, које важи до краја априла.

Извор:Блиц

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Општина Чајетина демантује наводе организације „Крени – промени”: Рибничко језеро сигуран извор пијаће воде на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тужилаштво ослободило четворицу Срба због недостатка доказа! Огласило се Специјално тужилаштво у Приштини

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужички фестивал ходања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће повећање пензија, а онда и исплата 20.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против сезонског грипа стигле у све домове здравља у Златиборском округу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатан улаз у Потпећку пећину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Претежно сунчано, температура до 27 степени Целзијуса

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА