OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Још месец дана смо у опасности од града

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Након што је олујно невреме са кишом, јаким ветром и градом похарало у ноћи између среде и четвртка поједине делове општине Зрењанин иако су деловале све противградне станице у Честерегу, Банатском Двору и Зрењанину на појединим усевима штете су стопостотне, а ускоро ће бити саопштени коначни резултати причињене штете.Иако су неки своје усеве мудро осигурали, они који нису сада се хватају за главу. О томе где град најчешће пада, у ком периоду и који усеви најчешће страдају, говорио је за Курир метеоролог Иван Ристић.

Он за Курир каже да град најчешће пада у западној и централној Србији, али да не заобилази ни Војводину, како смо могли видети, али ни јужну Србију.

– Градови које често погаша град су Брус, Крушевац, Чачак, Александровац, Златиборски округ и градови у Војводина. Показало се да је то највише део око Сомбора, Банат цео је генерално проблематичан, а ето проблеми су чести у Кикинди и Зрењанину – рекао је он.

Ристић додаје да је град по правилу увек најкрупнији на месту настанка облака.

– Град пада тамо где настане облак, и 30-40 километара око њега, а то је најчешће у близини планина. Иначе, противградна заштита некад може направити више штете него користи јер уколико се акасни неки минут, град буде још већи. Тако неадкеватно испаљена противградна заштита може више да одмогне него да помогне, ако падавина не буде ублажена у правом тренутку – рекао је он и објаснио да је намена тих ракета да у облаку који настаје град претвори у кишу, али ако се окасни неки минут град може бити још јачи и ефекта заштите нема.

Како је навео, време када су најчешће појаве града су некад крај маја, али највише јун, и посебно крај јуна, због чега нам опасност тек прети! Он уништава усеве и то углавном малине, кукуруз и пшеница.

– Град није појава која сваке године погађа једно место. Негде се деси на сваких 4,5 година, па и људи који се осигурају се после опусте и када их опет „стрефи град“ и остану без усева, хватају се за главу – рекао је наш саговорник и напоменуо да је један од најјачих штета које су настале као последице града биле у околини Бруса, 24. јун 2011. када су све малине страдале.

Такође, треба да запамтите колико је град опасан за жива бића. У неким регијама, тежина ледених кугли која падају довољна је да повреде или чак убије животињу или човека. Забележени су случајеви када је град пробијао кровове аутомобила и аутобуса, па чак и кровове кућа.

Извор: kurir.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla