ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Још једно поскупљење на видику: Цена меса ће скочити, то је неизбежно

Како су данас упозорили сточари, поскупљење је неминовно јер се нагло смањује сточни фонд, а смањиће се и увоз после поскупљења меса у Европи за око 50 одсто.
Председник Сабора произвођача агропривреде Србије (СПАС) Зоран Милићевић рекао је за Бету да је тражња живе стоке скоро потпуно стала, а да су цене сточне хране експлодирале и да се на производњи свиња губи 60-70 динара по килограму.
„Свиње се продају по цени од 165 до 170 динара по килограму живе ваге, а минимално би килограм живе ваге требало да по овим ценама хране кошта 240 динара, да би произвођачи опстали. Товилишта и штале се убрзано празне, после наглог поскупљења сточне хране јер је прозводња потпуно неисплатива и сточари гашењем производње смањују губитке“, рекао је Милићевић.

Истакао је да сточари из централне и других делова Србије, где се житарице мање гаје, ових дана спас траже у размени меса за кукуруз из робних резерви јер је код трговаца његова цена од 42 до 45 динара по килограму.

Произвођачи су, како је рекао, у великом проблему јер је сточна храна прескупа, а и када би хтели да је купе немају новац јер не могу да продају стоку спремну за клање.

Он је рекао да је фонд свиња у Србији преполовљен у односу на период пре двадесетак година када је у њему било око пет милиона свиња, колико је тада трошило домаће тржиште.

Милићевић је рекао да тражња свињског и јагњећег меса минимално порасте пред велике православне празнике, али да то није ни близу периоду од пре неколико година.

Додао је да је сточни фонд толико уништен да сада нема довољно ни подмлатка ни стоке за тов.

Сувласник месне индустрије „Матијевић“ Бојан Матијевић навео је да је тражња меса опала за око 30 одсто и да потрошачи у Србији купују највише пилеће месо јер је најјефтиније.

„Цена свињског меса од бута је замрзнута у нашим радњама на 579 динара, а килограм пилетине је 270 динара, што значи да потрошач за килограм свињетине може да купи два килограма пилетине“, рекао је Матијевић.

Додао је да је потрошња меса примерена куповној моћи јер се највише купује пилетина, затим свињетина и на крају јунетина јер килограм јунећег бута кошта око 1.000 динара.

Цене стоке су, како је рекао, за произвођаче ниске јер је поскупела храна и енергија и килограм живе ваге свиња требало би да кошта најмање 200 динара, а да се не рачунају сви трошкови, а ако се рачунају, килограм би требало да кошта и 250 динара.

Поскупљење сточне хране ће, према његовим речима, неминовно натерати произвођаче стоке, а и месаре, да за извесно време подигну цене меса, сигурно у првом таласу 10-15 одсто. Садашње цене меса у касапницама су засноване на, како је рекао, ниским ценама живе стоке.

Истакао је да су субвенције у Србији за пољопривреду мале и да нису ни близу финансијским подстицајима које пољопривредници добијају у европским земљама.

021.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас славимо Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Претежно сунчано, температура до 27 степени Целзијуса

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Измене у саобраћају због најављених радова на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додела Награде “Милутин Ускоковић”

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник: Дан пешачења

ОГЛАСНА ТАБЛА