август 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

JOŠ JEDNA SERIJA O SRPSKOM SREDNJEM VEKU

Ljubitelji srpske istorije srednjeg veka krajem ove godine dobiće još jednu poslasticu! I to na jesen!

Dok se pripremaju za dugonajavljivanu seriju “Nemanjići – rađanje kraljevine” i iščekuju da se u bioskopima pojavi film “Princ Rastko srpski” gledaoci će ispred malih ekrana uživati u deset polusatnih epizoda nove igrano – dokumentarne serije o srpskom srednjem veku “Srpski junaci srednjeg veka”.

Svaka od epizoda pričaće priču o životu i sudbini nekog od najvećih junaka srpskog srednjeg veka. Uz obilje ilustracija kako grafičkih, digitalnih tako i kostimiranih, igranih, videćemo priče o Marku Kraljeviću, caru Dušanu, braći Vukašinu i Uglješi Mrnjavčeviću, knezu Lazaru, Zmaju Ognjenom Vuku, Milošu Obiliću, Vuku Brankoviću, a kroz priče o njima saznati i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji, kao i svim drugim aspektima života u tadašnjoj Srbiji.

U realizaciji serijala učestvovali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti, etnologije, koji su imali nimalo lak zadatak da na realan način predstave ne samo dobro poznate istorijske podatke, već i materijalnu kulturu i sve ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku.

Scenarista i reditelj ove serije je Gordan Matić, izvršni producent Jelena Bajić Jočić, producent Nedeljko Bajić. Glavni i odgovorni urednik naučno obrazovnog programa RTS-a Ilija Cerović.

Osim razgovora sa stručnjacima i priča glavnog naratora, u čijoj je ulozi glumac Vladimir Aleksić, uz vešto ukomponovane stihove iz epske narodne poezije, koje govori glumica Nela Mihailović, gledaoci će imati priliku da vide i rekonstrukcije stvarnih događaja, kroz kombinaciju moderne animacije i igranih segmenata u kojima će, uz autentične kostime i rekvizite, naše srednjovekovne junake “oživeti” glumci i statisti, kao i članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština “Beli orlovi“, Srpskog viteškog reda “Svibor“ i Viteške družine SVE.ARH.

U ovom projektu će prvi put biti viđeni pojedini artefakti i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi.

Igrano-dokumentarna serija Srpski junaci srednjeg veka snimana je na brojnim lokacijama u Srbiji i inostranstvu. Pojedini segmenti su zableženi u Beogradu, Kruševcu, Obedskoj bari, zatim u Prizrenu, Gračanici, Dečanima, ali i u Istanbulu, Prilepu, Skoplju.

Serijal je realizovan uz snažnu podršku i pomoć mnogobojnih državnih institucija i pojedinaca. Zahvalnost ekipe zaslužuje SANU, SPC, Ministarstvo spoljnih poslova RS, Narodna biblioteka Srbije, Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, Istorijski institut, Vojni muzej, Republički zavod za zaštitu spomenika i drugi.

Emitovanje igrano-dokumentarne serije Srpski junaci srednjeg veka planirano je za jesen 2017. godine na programima Radio-televizije Srbije.

Trejler zaista izgleda svetski! Uverite se i sami.

Серија „Српски јунаци средњег века“ на јесен на РТС-у

Играно-документарна серија „Српски јунаци средњег века“, реализована је по сценарију и у режији Гордана Матића, у извршној продукцији куће „Контраст студиос“, а према идеји глумца и редитеља Радоша Бајића.http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/401/film-i-tv/2868063/serija-srpski-junaci-srednjeg-veka-na-jesen-na-rts-u.html

Gepostet von Internet portal RTS-a am Mittwoch, 13. September 2017

Izvor:opanak/RTS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas na Žestivalu Dečija olimpijada i predstava za decu „Zeka lepotan“

Oglasna Tabla

Hit zimnica za prave gurmane: Cepkanu papriku pravićete svake godine

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama povišica 15 odsto?

Oglasna Tabla