ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

JKP „Vodovod Zlatibor“: Radovi na širenju mreže

Čajetina – JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina koristi svaki povoljan dan za radove na pojačavanju vodovodne mreže na Zlatiboru, odnosno zameni dotrajalih cevi čije pucanje je, posebno u zimskom periodu, dovodilo do nestabilnog vodosnabdevanja potrošača, piše na sajtu ove opštine.

Pocinkovane cevi biće zamenjene polietilenskim, čime će se smanjiti gubici na mreži, ali i poboljšati kvalitet vode.

„Trenutno se naše mašine nalaze na Zlatiboru u blizini ulice „Mihaila Radovića“ gde ćemo , zbog problema koje građani imaju sa pritiskom vode , izvršiti zamenu cevi. Takođe ovih dana izvodimo radove na izgradnji novog cevovoda  u Krivoj Reci odakle dalje selimo mašine u Dautovac. Naime, tu smo prošlog leta imali problema u vodosnabdevanju jer su korisnici priključeni na seoski vodovod starog vodosistema reke Grabovice koja je zbog velike suše smanjila dotok vode, pa su primenjivane restrikcije kako meštani ne bi potpuno ostali bez vode. Nadamo se da ćemo širenjem mreže javnog vodovoda rešiti taj problem, jer su i korisnici shvatili da je to jedino rešenje za redovno vodosnabdevanje mesnih zajednica kao što su Kriva Reka, Dautovac, i jedan deo Bele Zemlje,“ kaže direktor JKP „Vodovod Zlatibor“, Rade Jovanović.

Sa prvim prolećnim danima „Vodovod“ će imati pune ruke posla i na širenju vodovodne mreže u Branešcima, pojedinim delovima Gostilja, Šljivovice i Tripkova. Takođe će se jedan krak vodovoda sa Rudina  spustiti do samog izvorišta u  Glizi i Grabovici, usput snabdevajući vodom korisnike tog dela opštine Čajetina .  JKP „Vodovod“ će preuzeti i oko 70 korisnika iz MZ Alin Potok u sistem vodosnabdevanja sa Zmajevca u Sirogojnu, na koji su priključeni još neki korisnici iz pojedinih zaselaka.

„Ono što je najbitnije u ovom periodu je to da na Zlatiboru završimo  započeti projekat Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a ostalo je još malo toga da se uradi. Trebalo bi postaviti ploče na SBR bazen čime će se omogućiti da izvođači radova postave i aeratore  kako bi se zaokružio tehnološki proces prerade otpadnih voda. Parterno uređenje se završava; asfaltiran je put unutar same lokacije . Opština Čajetina je obezbedila sredstva, a u ovom trenutku se i raspisuje tender za povezivanje centra Zlatibora sa PZPOV asfaltnim putem, tako da očekujemo u narednom periodu da će taj deo Zlatibora biti dostupan posetiocima naše planine  za šetnju, vožnju biciklom, a možda i dobru pešačku maršrutu do Ribničkog jezera,“ ističe Jovanović.

JKP „Vododvod“ je konkurisao  kod Kancelarije za javna ulaganja za sredstva u iznosu od dva miliona evra, koja su namenjena zameni deonice magistralnog cevovoda od hotela „Tornik“ do postrojenja za preradu vode u Ribnici u dužini od oko 4 km, jer su postojeće armirane betonske  cevi prečnika FI 600 mm  oštećene, pa su i gubici vode veliki.

„Pred novu godinu smo na tom delu imali havariju koju smo uz veliki trud i napor rešili u toku jednog dana, ali da bi predupredili da se tako nešto u budućnosti ne dešava pomoći će nam realizacija pomenutog projekta kojim će se stabilizovati vodosnabdevanje. U okviru tog projekta deo sredstava će biti opredeljen i za izgradnju rezervoara kapaciteta 2 000 kubika  u Tić polju, što je četiri puta više od podstojećeg rezervoara na Karauli. Cevovod FI 300 od Karaule do Tić polja kojim bi se ta dva rezervoara spojila,  urađen je i time bi se zaokružio prsten u vodosnabdevanju Zlatibora.“

U Čajetini su planirani očekuju radovi na zameni dotrajalih cevi u ulicama iznad velikog parka, što se očekuje da će biti završeno do leta.

„Bitno je naglasiti da se trudimo da ravnomerno rasporedimo izvođenje radova kako u naseljenim mestima Čajetina i Zlatibor, tako i u seoskim mesnim zajednicama jer nam je cilj da svi imaju kvalitetnu vodu za piće. Takođe smo konkurisali kod Državnog sekretara za ekologiju  za dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u mesnim zajednicama  Sirogojno i Mačkat. Time bi zaštitili podzemne vode na ovim teritorijama, a imamo nameru da isto učinimo i sa Sušičkim vrelima koja su još jedan vid vodosnabdevanja za Zlatibor.“

Opština Čajetina je u svom budzetu predvidela 80 miliona dinara za izvođenje ovih radova. Ukoliko se tim sredstvima pridruže sredstva države za koja se konkurisalo, biće sasvim dovoljno novca da se planovi JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina realizuju na zadovoljstvo kako nadležnih, tako i građana.

GZS

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Летња школа роботике

Сарадња са градом Асуаном у свим областима, наредни сусрет у Ужицу у октобру

Рефест од 24. до 26. јула на Тић пољу

Богат програм “Златиборског културног лета“

СПЦ обележава празник посвећен светим мученицима Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице