ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

ЈКП Водовод упутило Градском већу захтев за повећање цене воде

Ужице – “Због актуелне ситуације на тржишту, где су водоводни материјали поскупели за готово 50 процената и где се бележе значајно више цене свих ресурса а нарочито оних из увоза, ЈКП “Водовод” је принуђено да од Градског већа затражи корекцију цене воде”, каже директор овог предузећа Душко Љујић.

Према његовим речима, тренутна цена воде омогућава најосновније хаваријско одржавање, а више од  75 одсто прихода од продаје воде иде за плате радницима, хемикалије и електричну енергију.

“Ситуација на тржишту је значајно промењена у односу на децембар месец, сви ресурси а нарочито они из увоза су значајно поскупели тако да поједини водоводни материјали скупљи су чак и више од 50 процената у односу на прошлу годину. Да бисмо могли несметано функционисати упутили смо захтев Градском већу за корекцију цене воде и надам се да ће та корекција уследити из простог разлога што морамо очувати одрживост система и морамо даље улагати у рекoнструкције и замену водоводне мреже. Планирано повећање неће значајно оптеретити просечан буџет породице. За четворочлано домаћинство које месечно троши око 15 кубика воде то ће бити увећање за највише 150 динара”.

Љујић истиче да је вода природни ресурс који није неограничен и чија се вредност не може посматрати кроз цену. Додаје тренутна цена је обезвређена

“10 кубика воде једнако је једном килограму малина, а да би се рецимо кубик воде допремио до Луновог села неопходно је ангажовање три човека који ће отићи до акумулације Врутци да узоркују воду и у лабораторијама ангажовањем опреме вредне преко 10 милиона динара испитају воду. Затим се вода захвата из акумулације и цевоводом дужине око 12 километара доводи се до Фабрике воде. У фабрици се дозирају потребне хемикалије и сва вода која се третира иде даље на систем од 16 филтера. Како би се даље вода са фабрике испоручила до Луновог села потребно је воду испумпати на резервоар Церовића брдо 1, одакле се преко система Глуваћи и Пора вода доводи до резервоара Капетановина и одатле системом преко три пумпања преко три резервовара допремила до Луновог села”.

То, додаје Љујић, није нимало једноставан процес и подразумева коришћење веома вредних ресурса, који се и даље морају користити, а самим тим и обнављати.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Music vibes“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Јоакима и Ану

ОГЛАСНА ТАБЛА

Паклене врућине у петак у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

За новчану помоћ државе пријављено 1.100.668 деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Народна банка Србије упозорава на лажне анкете банака

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова изложба у Рефлектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

У фокусу Европске недеље мобилности и безбедност деце у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА