8.4 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

JEZERO VRUTCI NASELILE KINESKE MEDUZE

U jezeru kod Užica koje se po lošem pročulo kad su po njegovoj površini procvetale toksične alge, namnožilo se još jedno biće koje se inače retko može pronaći u slatkoj vodi – meduze! Pojava meduza u jezeru šokirala je ribolovce i izletnike.

Hidroakumulacijom Vrutci, na ušću u selu Bioska, nekoliko dana plivaju velika jata providno-belih meduza!

 – Video sam da se nešto belasa i pokreće po površini, ali sam u prvi mah pomislio da je Đetinja nanela neku penu. Meredovom sam uspeo da uhvatim tu „penu“ i zapanjio se kada sam uočio živuljku za koju sam mislio da živi samo u moru – priča ribolovac koji se upoznao sa novim stanovnikom jezera.

Meduze su prečnika od pet do 15 centimetara, najviše ih ima 30-ak metara od obale, kreću se veoma brzo grčeći se i šireći poput kišobrana.

– Stavili smo je u plastični bidon i posmatrali. Noću je crna i liči na petokraku, a preko dana je bela. Pokretom na površini pravi pravilan krug – pojašnjava ribolovac.

Pojava meduza potvđena nam je u „Balkan Eko Timu“, korisniku ribarskog područja „Zapadna Morava.

– Obavestili smo Ministarstvo za zaštitu životne sredine i zatražićemo mišljenje Zavoda za javno zdravlje. Meduzama pogoduje visoka temperatura a njihova pojava je indikator čiste vode – kaže Halida Duran, diplomirani master ekolog iz „Balkan Eko Tima“.

U jezeru u kom ima grabljive, bele, šaranske i ribe salmonidnih voda, nekoliko godina prisutna je alga čiji su produkti otrovni. Upravo zbog toga Užice od kraja 2013. ne koristi vodu sa Vrutaka za piće. Paradoksa li, pored više vrsta ptica, Vrutke su nastanili rakovi i vidre koji obitavaju samo u čistoj vodi. Takođe i meduze.

Dr Dragana Miličić, profesorka na Biološkom fakultetu u Beogradu podseća da su se meduze pre nekoliko godina pojavile i na Adi Ciganliji.

– U 99 odsto slučajeva to su morske životinje, mada se sporadično pojavljuju u Evropi. Pretpostavljam da se radi o kineskim, egzotičnim meduzama iz reke Jang Ceng Jang u kojoj žive ribe, biljke, ali i meduze koje se koriste za akvarijume. Njihov prenosilac čovek. U jezero su, kao jedinke ili oplođena jaja, dospele verovatno akvarijumskom vodom koju je možda donela i kanalizacija. One su znak da je voda čista, da nema organskog raspadanja i da je u njoj dosta kiseonika – kaže dr Dragana Miličić.

Slatkovodna meduza, objašnjava dr Miličić, nije opasna ni po čoveka i jezersku floru i faunu. Hrani se planktonom ili larvama drugih životinja.

– U toploj vodi se mnogo brzo razmnožavaju. Čim se promene spoljašnji uslovi i padne temepratura uginuće, ali će meduze opstati u jezeru ukoliko pre uginuća bace oplođena jaja – dodaje sagovornica „Blica“

Izvor:blic.rs/V. Lojanica/foto:privatna arhiva / RAS Srbija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – “Dugonja,Trbonja i Vidonja“

Oglasna Tabla

„Olimpijski trening sa Vojvođanskom bankom“ na Gradskom trgu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 17. oktobar (četvrtak)

Oglasna Tabla

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla