OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

„Jelka naših prava“ u OŠ „Dušan Jerković“ (FOTO)


Pored učešća učenika u donošenju odluka koje se njih neposredno tiču, članovi Učeničkog parlamenta OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica godinama doprinose poboljšanju atmosfere i kvaliteta života u školi.
Protekle godine obeleženo je 30 godina od nastanka Konvencije o dečjim pravima, usvojene 1989. godine.

Tim povodom, članovi Učeničkog parlamenta, u saradnji sa koordinatorima, školskim bibliotekarima Anom Duković i Mirjanom Radovanović Pejović, predložili su da se u školi pokrene čitav niz aktivnosti: postavljena je izložba učeničkih radova o dečijim pravima, održane su radionice o dečijim pravima sa prvacima tokom Dečije nedelje u Narodnoj biblioteci Užice, učenici starijih razreda su izradili prezentacije koje su prikazali mlađim drugarima, postavljeni su panoi o toleranciji, a pokrenuta je i akcija pravljenja novogodišnjih ukrasa sa dečjim pravima.


Novogodišnjoj akciji odazvao se veliki broj učenika svih razreda koji su ispisivali dečija prava na pravljenim papirnim ukrasima . Neobična novogodišnja jelka postavljena je u holu škole i privukla je veliku pažnju učenika, nastavnika i roditelja.


Poslednjeg nastavnog dana u decembru 2019. godine održano je tradicionalno Muzičko veče Učeničkog parlamenta (koje se nalazi u Bazi primera uspešnih vannastavnih aktivnosti na sajtu ZUOV-a). Mnogobrojni učenici, i poneki roditelj i nastavnik, uživali su u pevanju i sviranju naših učenika.Ulažnice su bile slatkiši koji su se prikupljali u humanitarne svrhe. Još jednom se potvrdilo da je Učenički parlament uključen u organizaciju i realizaciju brojnih projekata koji animiraju veliki broj učenika i koji osnažuju učenike i zasluženo privlače pažnju.


Pored mnogobrojnih kreativnih radionica učenika mlađih razreda, koje su realizovali sa svojim učiteljicama, povodom Nove godine realizovana je radionica učenika starijih razreda u okviru časova tehnike i tehnologije, čiji su produkti krasili hodnike škole. Učenici su izrađivali ukrase, jelke, figure Deda Mraza i irvasa, a najviše pažnje izazvala je maketa grada sa nebom osutim zvezdama koje su treperele.


Kruna aktivnosti bio je tradicionalni jubilarni X maskenbal učenika III razreda „Na krilima mašte – glavni junak jedne knjige“, koji zajednički organizuju bibliotekari OŠ „Dušan Jerković“ i Narodne biblioteke Užice (takođe zastupljen u Bazi primera uspešnih vannastavnih aktivnosti ) već 10 godina. Učenici su plenili pažnju, obučeni u različite šarene kostime. Bilo je tu princeza, veštica, doktora, gusara, crvenkapa, kauboja i indijanaca, pisaca i njihovih junaka, puno junaka iz bajki i basni, književnih dela za decu, ali i popularnih filmova… Svako je osmislio svoju masku i trudio se da izgleda što originalnije. Žiriju je bilo veoma teško da odabere najuspešnije, jer su sve maske bile veoma lepe, kreativne i maštovite, zahvaljujući trudu i umeću roditelja. U sklopu maskenbala, zahvaljujući trudu učenika i učitelja, priređen je i kulturni program koji se sastojao od muzičkih i recitatorskih tačaka učenika, a najinteresantniji je bio hor „brkatih momaka“ koji su zajednički zapevali „iz vika“, zasmejali publiku i dobili najveći aplauz.  Svi smo se lepo zabavili i družili, naučili ponešto novo, i sa osmesima zakoračili u novu godinu.
Mirjana R. Pejović, Marina Jevtić

Užice – Oglasn Tabla

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ispraćaj letu 2020.

Oglasna Tabla

Jača kosti i čuva zube: Surutka je MELEM za ceo organizam – Evo šta sve leči

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 20. septembar

Oglasna Tabla

Miraz: Obaveza ili sramota za žene? Kako se nekada u Srbiji gledalo na ovaj običaj?

Oglasna Tabla

Dr Tiodorović: Predložiću da se fizičko vrati u školske sale

Oglasna Tabla

Kon najavljuje moguće ponovno uvođenje vanrednog stanja

Oglasna Tabla

Saopštenje za javnost – Evropska nedelja mobilnosti – Upotreba alternativnih vidova saobraćaja

Oglasna Tabla

Nadev curi sa svih strana: Sočna i bogata gibanica kakvu još niste jeli!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 19. septembar

Oglasna Tabla