ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Jelenko raste uz cuclu

Boško Jelić iz Debelje spaso mladunče srne, koje je bilo „k’o rukavica“ i sada ga u stopu prati kod kolibe na Rudinama.

Pre dva meseca lovac Boško Jelić iz Debelje našao je u blizini kolibe na Rudinama mladunče srne i sa suprugom Slađanom othranio ga mlekom iz flašice, na cuclu. Jelenko, kako je dobio ime, miljenik je zaseoka Jelića kolibe.

– Bilo je malo k’o rukavica, srna se okotila sa zakašnjenjem od 30 – 45 dana od vremena u kome mladunce donose na svet – kazuje Boško. – Sada je Jelenku dnevni obrok oko litar i po mleka, bira i travke oko kolibe i po vrtu, gde mu je list cvekle poslastica, povremeno brsti i list lipe, a navadio se i na kašičicu meda. Prvim nestašlucima pokazuje da liči na daleku sabraću – jarčeve…

Zanimljivo je da Jelenko u stopu prati svog spasioca i hranioca, od štale do ograde, vrta i kolibe, a nepoverljiv je prema komšijama i deci koja dolaze „na videnije“. Jelića kolibe su, inače, najmlađi zaseok u čitavom kraju, jer u četiri kuće ima 16 mališana, a nedaleko još petoro dece.

Lovac koji je spasao mladunče strahuje da psi lutalice ne preskoče ogradu i rastrgnu Jelenka, jer krstare ovuda i u okolnim zaseocima, a često i srne gone. Kućica u kojoj provodi noći već je mala, pa Boško mora da pravi novo sklonište za Jelenka.

– Ustupio bih ga nekom ko ima uslove da ga hrani i čuva ili Lovačkom udruženju – kaže Boško i podseća: – Jelenko će u goru, po zovu divljine, kada iduće godine počne parenje…

Izvor: zlatarinfo.rs / Foto: D. Gagričić

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић