OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Јелени поново на Златибору

На југозапад Србије вратила се безмало истребљена животињска врста.

У миру шумских беспућа Златибора, довољно удаљених од бетонског туристичког центра, једна безмало истребљена животињска врста враћена је у своје давнашње станиште.

Јелени, кошуте и младунци ове дивљачи поново крстаре планином, насељавањем међу златним боровима и широм југозападне Србије – на Тари, у околини Нове Вароши и Пријепоља, природа се враћа у равнотежу људском руком нарушену.

– Први контингент ове дивљачи стигао нам је прошле године, насељено је 35 јединки, а сада је овај број повећан за још шест примерака. Не зна се када су тачно јелени нестали са наше планине, свакако је реч о дугом периоду, а сада је прилика да се ова грешка исправи – каже Милун Меловић из стручне службе Ловачког удружења „Златибор“.

– Јединке се допремају и на подручја Таре, Нове Вароши и Пријепоља, мешају се прелазећи велика растојања, а на овај начин, читаво подручје југозападне Србије поново је постало станиште ове врсте.

Јелени на планине, посредством ЈП „Војводина шуме“ стижу из равничарских узгајалишта, али и са румунских Карпата. Све то део је Пројекта реинтродукције јелена у Западној Србији, Управе за шуме при Министарству пољопривреде, шумарства и пољопривреде.

– Планирано је да на Златибор буде допремљено укупно 100 јединки, нову испоруку очекујемо ускоро, тако ће се створити стабилна популација – истиче Меловић.

– До сада смо имали један случај тељења, размножавање ће се повећати после потпуног прилагођавања.

Уочи сеобе јелена на Златибор, прихватилиште за ову врсту је обновљено и простире се на 18 хектара ограђене површине. Подигнуте су хранилице, појилишта и солишта, а тек после прилагођавања јединке се пуштају на отворено подручје ловишта „Златибор“.

Лов на ову дивљач је забрањен, а ловци се баве обиласком, пуњењем хранилишта и надзором, да би се осигурао опстанак врсте. Сада највећу претњу јеленима представљају чопори паса луталица.

Златибор је, пре две године, поново населила још једна врста, до тада скоро истребљена.

Кроз пројекат мониторинга, Ловачко удружење „Златибор“ регистровало је да је на планини своје стално станиште нашло десет јединки мрког медведа. На ширење територије ове звери у правцу Златибора, утицало је повећање степена заштите на Тари, односно у Парку природе Мокра Гора, односно повећање популације медведа на овој планини.

Навикли на планинске предаторе 

Недавно је у ловиште Плавна код Бача стигло 45 јединки карпатског јелена, који су под одговорношћу ЈП „Војводина шуме“, основа узгоја за насељавање Златара, Златибора, Таре и Хомољских планина, где су јелени готово потпуно истребљени. Ове јединке допремљене из Румуније навикле су на планинске предаторе, имају већа плућа и лакше се адаптирају на услове наших планина.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla