10.7 C
Uzice
новембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

JELENA BOŽOVIĆ: „NAGRADE SU POTVRDA VREDNOSTI“

NjENE reportaže nagrađivane su na mnogim televizijskim festivalima. Novinarka dopisništva RTS iz Užica Jelena Božović priznanja ima nekoliko, tu su odličja sa „Pres viteza“, „Interfera“, „Jahorina film festivala“, a poslednje u nizu je sa ovogodišnjeg festivala u Kučevu – „Festef“. U intervjuu za „Večernje novosti“ Jelena Božović priča o novinarstvu, informativi, željama, ali i najomiljenijoj kategoriji – reportaži, „kraljici novinarstva“, kako je odmilja zovu.

U dopisništvu RTS iz Užica uglavnom radite informativu, ali se posvećujete i reportažama. Kako to postižete?

– To nije uvek ni lako, ni jednostavno. Naša osnovna uloga je izveštavanje o najvažnijim događajima s područja deset opština Zlatiborskog okruga, i gotovo svaki dan se nešto važno i interesantno dešava. Ipak, nađe se vremena za ono što zovemo „kraljicom novinarstva“ – jer je to i izazov i zadovoljstvo. Nekada se priči vraćamo nekoliko puta, da bismo je završili, a sreća je, i lepa praksa, to što u dopisništvu oko svih tema možemo da se dogovorimo, tako da svi budu zadovoljni.

Ljubav prema ovoj novinarskoj formi donela vam je i mnoge nagrade. Da li vam one daju satisfakciju?

– Iskreno im se radujem i za mene su one zaista potvrda vrednosti onoga što smo uradili. To je veliki trud, ne samo moj, jer dobra televizijska priča nije moguća bez složnog tima, dobre i vredne ekipe. A užičko dopisništvo RTS zaista ima snimatelje i montažere sa kojima je zadovoljstvo raditi. Pa, ako u početku rada osećam odgovornost pred ekipom, u smislu izbora teme, njenog značaja i zanimljivosti, kada stigne nagrada – to je znak da sam dobro procenila, i da je vredelo pomučiti se za ono što smo osmislili.

Koja od njih za vas ima poseban značaj?

– Zaista je teško odmeriti koja bi to bila – svaka je važna kada se okušavate u različitim žanrovima, sa kolegama koje su u istom poslu. Najsvežiji je „Festef“, ali mi je posebno drag i prošlogodišnji Gran-pri na „Jahorina film festivalu“. Tu je bila baš jaka konkurencija!

U Kučevu ste osvojili Srebrnog pastira za najbolji scenario reportaže „Stećci: lakše mi je ležat, ako pitaš za me“. Da li je ta nagrada potvrda novinarskog iskustva i znanja?

– Tako bi trebalo da bude. Ozbiljno smo se pripremali za ovu emisiju, priča je vrlo osetljiva, sve što je u vezi sa stećcima je u poslednje vreme i ispolitizovano. Želeli smo da na bazi naučnog saznanja ponudimo priču o nastanku i osobenostima važnog dela naše kulturne baštine. Dragoceni su, u tom smislu, bili kompetentni sagovornici, koji su nam posvetili dovoljno vremena i podelili sa nama svoja saznanja. Posebnu lepotu čitavoj priči dao je i Rajko Petrov Nogo, svojim pesmama, inspirisanim upravo stećcima.

EJNDžELOVI VODOPADI

NEOSTVARENIH želja, kada je karijera u pitanju, Jelena Božović ima. Kaže da voli Gostiljske vodopade i obožava Sopotnicu, ali bi volela da donese priču iz nekih drugih krajeva.

– Kada bih, nekim čudom, mogla da uradim reportažu sa Ejndželovih vodopada u Venecueli, bila bih presrećna. A potpuno svesna svojih mogućnosti, radujem se i dalje svakom danu na terenu širom našeg Zlatiborskog okruga – iskrena je naša sagovornica.

Izvor: www.novosti.rs/J. Vukašinović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla