Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Јефтинији гвожђе, челик, дрвна грађа – може ли пасти и цена станова у новоградњи


 

Цена гвожђа, челика, дрвне грађе последњих месеци пада. Тај тренд прати и цена бакра, који је најјефтинији у последњих 17 месеци. То је допринело стабилизацији цена некретнина, али на појефтињење новоградње у скорије време не треба рачунати, кажу стручњаци.

Пре три месеца бакар је коштао више од 10.000 долара по метричкој тони, а данас између 7.500 и 8.000 долара. Неизвесност због рата у Украјини и негативни сигнали на тржишту, сматрају стручњаци, условили су пад цена метала и дрвне грађе. Прогнозе су да ће тражња за тим производима у наредном периоду бити мања.

Бојан Станић из Сектора за аналитику Привредне коморе Србије каже да последњих недеља расте вероватноћа да ће се у Европи и генерално на глобалном нивоу десити рецесија.

„Али с друге стране и најаве Кине да неће моћи да обезбеди подстицајна средства својој производној индустрији као што је то чинила 2008, 2015. и 2020. године када су исто кризе задесиле свет, него да ће овога пута та средства искористити да попуни минусе у својим локалним касама“, каже Станић.

На стовариштима кажу да робу све теже набављају и да се на неке испоруке чека и по неколико месеци. Уз то, цене се мењају готово на недељном нивоу.

„Арматура је тренутно 130 динара по килограму, а блок који је био прошле године 37-38 динара, сада је преко 70. Шљунак је скочио 30 посто. Гвожђе је сада у реду, највећи проблем је сад реализација тих производа које смо наручили“, каже Младен Лучић, представник „Лукома“ из Мајура код Шапца.

Веће појефтињење квадрата не треба очекивати

Појефтињење металских производа и дрвне грађе стабилизовало је цене некретнина, кажу стручњаци. Ипак, веће појефтињење квадрата не треба очекивати.

„Поскупело је све – од алуминијумске столарије, термоизолације, хидроизолације, опекарских производа, система за климатизацију“, каже Душица Даковић, директор пројеката Нови Дорћол.

Арматура, тј. челик, каже Даковићева, користи се у фази изградње која се зове конструкција, а она учествује 15-20 одсто у укупној цени градње једног објекта, тако да појефтињење тј. поскупљење челика утиче на цену градње, али не у тако великој мери да сада грађани очекују да ће се цене станова и локала у новоградњи преполовити, као што је дошло до појефтињења челика.

„Како је дошло до наглог пада цене грађевинског материјала тако може нагло и да дође до наглог скока због нестабилног тржишта. Ми, такође, морамо да узмемо у обзир да су трошкови транспорта грађевинског материјала велики услед кризе“, каже Јована Перић, координатор огласних саветника на порталу Сасоманге.

Истиче да не очекује да ће инвеститори и власници некретнина размишљати о смањењу цена.

„И сада се види да цене квдрата у новоградњи иду до 10.000 евра и очекује се да ће тај тренд да се настави и у наредном периоду“, каже Перићева.

Колебање цена метала и грађевинског материјала, оцењују стручњаци, повећаће опрез инвеститора приликом доношења одлуке о градњи. А цене некретнина и даље ће у највећој мери одређивати тражња, која је у Србији на високом нивоу. Поготово у већим градовима, попут Београда, Новог Сада, Ниша.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Од суботе више нису обавезне зимске гуме и опрема

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас променљиво облачно и топлије, увече киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА