Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Једна шака бадема дневно смањује ниво шећера у крви

БЕОГРАД – Две нове студије откриле су да конзумирање шаке бадема 30 минута пре оброка може утицати на смањење нивоа шећера у крви. Једна студија тестирала је утицај конзумирања бадема пре оброка током три месеца, а друга током три дана.
У првој студији показало се да је конзумирање 20 грама бадема пре доручка, ручка и вечеретоком три месеца преокренуло стање предијабетеса на нормалне нивое шец́ера у крви код скоро четвртине учесника.

„У овој студији извештавамо да укључивање бадема (20 грама) 30 минута пре главних оброка (доручак, ручак и вечера) доводи до значајног смањења постпрандијалне хипергликемије и нивоа инсулина“, наведено је у извештају о истраживању и додато:

„То такође доводи до статистички значајног смањења телесне тежине, индекса телесне масе, обима струка, субскапуларних и супраилијакалних кожних набора и побољшане снаге држања. Постоји обец́авајуц́и ефекат преокрета на нормалну регулацију глукозе, сличан акарбози и метформину.“

Друга студија пронашла је додатне доказе да бадеми могу помоц́и у борби против предијабетеса, при чему су истраживачи уочили смањење нивоа хипергликемије за 18 одсто, што указује на побољшану регулацију шец́ера у крви.

„Резултати наших студија показују да бадеми могу бити кључни диференцијатор у помагању у регулисању нивоа глукозе у крви као део стратегије исхране“, наводи се у овој студији.

„Ови резултати показују да једноставно додавање мале порције бадема пре сваког оброка може брзо и драстично побољшати контролу гликемије код људи са предијабетесом за само три дана. Конзумирање 20 грама бадема 30 минута пре оралног оптерец́ења глукозом показало је значајно смањење шец́ера у крви. Хранљиви састав бадема који садржи влакна, мононезасиц́ене масти, цинк и магнезијум раде заједно како би се обезбедила боља контрола гликемије и смањила глад. Наши резултати пружају обец́авајуц́у стратегију исхране за смањење прогресије предијабетеса и врац́ање људи нормалној регулацији глукозе“, објашњено је.

РТВ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај