22.7 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Jedna od najkraćih reka na svetu nalazi se u Srbiji, duga je 365 metara i nosi neobično ime

Jedna od najkraćih reka na svetu nalazi se u Srbiji: Duga je samo 365 metara, krase je čarobni vodopadi i uliva se u Drinu.

Reka Vrelo je desna pritoka Drine, protiče u naselju Perućac, 13 kilometara uzvodno od Bajine Bašte i pripada Nacionalnom parku Tara. Dugačka je samo 365 metara što je čini jednom od najkraćih reka u svetu. Zbog njene dužine (isti broj metara kao i dana u godini) mnogi je zovu i „Godina“, odnosno kažu da je duga godinu dana.

 Pročitajte i  Dečak u autobusu jednim gestom održao lekciju o ljubaznosti i lepom ponašanju

„Godina” ne menja dužinu ni milimetar, zbog čega se veruje da mladi, pre nego što stupe u brak, treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav ostala zauvek nepromenjena. Kažu da je ova rečica mistična i da je mnogima pomogla da dobiju potomke i otklone razne psihofizičke tegobe. Kako se veruje, sreća čeka svakog ko prepešači ceo njen tok i pritom joj daruje novčić koji je prenoćio pod jastukom. Mnogi tvrde da su im se želje ispunile u roku od 365 dana nakon što što su se prvi put nad „Godinom“ pomolili.

Pročitajte i  Napravite sami preparate protiv komaraca: Prirodno, bezbedno, efikasno, jeftino

Vrelo odn. Godinu krase bistra voda i čarobni vodopadi. Izvire velikim vrelom i posle svog kratkog toka vodopadom se uliva u Drinu. Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog platoa Tare. Prosečna izdašnost perućačkog vrela iznosi 330 l/s, dok je prosečna temperatura vode oko 10 stepeni. Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah..

Iako kratka, ima sve karakteristike većih reka – veliki, moćni izvor iz koga kulja beličasta voda, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, dva mosta. Na njoj se nalaze dve hidrocentrale.

Pročitajte i  Ovo je prva srpska epska pesma: Postojbina joj je Smederevo, a zapisana je čak u Italiji

Vrelo je rečica „bistra kao oko“. Svojim vodopadom visine 10 metara se uliva u reku Drinu i pravi veliki i izuzetno lep vodopad. Drina sa rekom Vrelo je u akciji izbora sedam srpskih čuda prirode u organizaciji Turističke organizacije Srbije proglašena za prvu prirodnu lepotu Srbije.

Izvor:opanak.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla