Огласна табла
БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Јединствено српско археолошко благо крије се у близини Перућца, уписано на УНЕСКО листу културне баштине

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Бајина Башта – Бајина Башта и језеро Перућац су међу најатрактивнијим туристичким локацијама у Србији, али осим величанствене и јединствене лепоте на тој територији крије се и велико културно-историјско богатство. Ту је највише пронађених изузетно старих стећака смештених на две локације у Перућцу и Расишту.

„Настајали су од XII до XVI века, а разликују се лежећи и усправни стећци. Мраморје или Багруша у Перућцу је средњовековна некропола са стећцима. Убраја се међу највеће и најочуваније средњовековне некрополе у Подрињу. Од некада уочених 200 стећака, сачувало се 88 типа плоче, слемењака са и без постамента, сандука са и без постамента и два аморфна. Различитих су димензија и у целини фино обрађени, а на само једном се назире већи рељефни цветолики орнамент“, изјавио је за РИНУ, Ранко Милановић из НП Тара.

Јединствено српско археолошко благо крије се у близини Перућца, фото: РИНА

Заједнички назив стећака из Расишта и Перућца јесте Мраморје и као такви заједно са налазиштем у Пријепољу и стећцима у Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори уписани су на УНЕСКО-ву листу светске културне баштине као заједничко благо ове четири државе.

„Истраживање некрополе у Перућцу започела је археолошка екипа Народног музеја из Београда у току 2010. године, а испитано је осам скелетних гробова, испод четири слемењака и под једним сандуком и плочом. Покојници различите полне и старосне структуре, полагани су у правоугаоне раке, покривани даскама и оријентисани по правцу запад-исток са девијацијама према северу. У два гроба откривени су сребрни новчићи из XV века, који потврђују коришћење гробља у овом периоду, што не искључјује да је оно коришћено и раније. Конзервацију некрополе је извршио Републички Завод за заштиту споменика културе у лето 2011. године“, рекао је Милановић.

Стећци се понекад могу пронаћи са уклесаним сликовним украсима или натписима, а махом су смештени у групама, у породичним, племенским и сеоским или и властелинским некрополама, уз цркве или мимо њих. Ови средњовековни споменици су најчешће украшени повијеном лозицом, розетама, крстовима, штитовима и мачевима, луком и стрелом, људским и животињским фигурама, сценама лова на јелене, сценама турнира, геометријским орнаментима. Од укупно 363 стећка са натписима, преко 350 стећака носи натписе ћириличним писмом.

Мраморје у Растишту чине две некрополе са стећцима које датирају из XIV и XV века, а налазе се на потесима Урошевине и Гајеви међусобно удаљене око 500 метара. Некропола није археолошки истражена, а конзервацију је обавио Републички завод за заштиту споменика културе из Београда у току 2012. године.

ГЗС/ РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржива пољопривреда од кључног значаја за опстанак села

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ново радно време Потпећке пећине и Старог града

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бојан из Ужица је херој ковид епидемије: Очекивао запослење, добио шут карту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Истиче рок за достављање финансијских извештаја за 2022. годину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 7. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Немања Видић кандидат за Кућу славних Премијер лиге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зелено – леви фронт Ужице подржава протест радника ЈКП Биоктош

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конкурс за доделу стипендија студентима из уметничких области са територије Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона алергија – како може да помогне замрзнута коприва

ОГЛАСНА ТАБЛА