ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Јединствена Олимпијска чесма налази се у Косјерићу – подигнута у част Светомира Ђукића

Косјерић – Надалеко познат по својим прелепим селима, мало је оних који знају да је Косјерић заправо и олимпијска варош.

У Ражани надомак ове општине рођен је Светомир Ђукић који је давне 1910. године основао Српски олимписјки клуб, а југословенске спортисте предводио је на чак четири издања Олимписјких игара.

„Светомир Ђукић био је дивизијски генерал, рођен 1882. године у селу Ражана али се школовао у Ваљеву, Ужицу и Београду. Учествовао је у балканским и светским ратовима, али је пре свега био велики и страствени спортиста. Заједно са неколико официра 18. пешадијског пука Краљевине Србије у фебруару 1910. године основао је Српски олимпијски клуб чији је био и први директор. Стога се он са правом назива оцем српског олимпизма, кажу за РИНУ у ТО Косјерић.

Овом великом официру Косјерци су се одужили онолико колико су могли, па је тако на улазу у Ражану постављена табла на којој пише да је Светомир Ђукић ту рођен, али да ту почивају и његови остаци. Он је преминуо у емиграцији у Диузбургу 1960. године, али су његови посмртни остаци пренети у порту цркве у родном селу.

– Долази доста путника намерника да обиђе његово родно место. Махом је највише спортиста који су упознати са ликом и делом великог генерала, који је трасирао и утабао пут српског олимпизма. За своје заслуге Ђукић је одликован бројним признањима, а њему у част пре више од две деценије у Косјерићу је постављена и Олимпијска чесма. То је свакако посебно место у нашој општини, наводе у локалној туристичкој организацији.

Такође, у знак сећања на генерала Ђукића у Косјерићу се одржава велика меморијална атлетска трка у ком учествују атлетичари, бициклисти, ученици, али и бивши спортисти освајачи медаља на великим такмичењима. Захваљујући постављеној Олимпијској чесми и омладина у Косјерућу зна ко је био велики Светомир Ђукић, јер се управо на том месту најчешће окупљају током летњих вечери.

Извор/фото: ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против сезонског грипа стигле у све домове здравља у Златиборском округу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ево како можете помоћи трочланој породици из Косјерића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кобан пад са мотора – Дечак (14) из Пожеге после неколико дана подлегао повредама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шакал на Голији заклао бика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српска застава спојила Скелане са Бајином Баштом (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Рекордна посећеност овогодишње Купусијаде: Златни лонац припао екипи „100 одсто” из Мрчајеваца

ОГЛАСНА ТАБЛА