ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ СРБИЈА

Једини божићни обичаји које треба да испоштујете! Све остало је празноверје!

Божић је најрадоснији хришћански празник којим се слави рођење Исуса Христа. То је празник рођења новог живота, деце и родитељства и као такав обележава се најлепшим верским обичајима.

Разноразне варијације у обичајима углавном су узроковане поднебљем, али основни елементи прославе Божића присутни су свуда – уношење Бадњака у кућу и његово паљење, Бадње вече, чесница, положајник.

Сама суштина празника свуда је иста – слави се Христово рођење, али се и негују породични односи, с обзиром да је традиција да тог дана ближњи буду на окупу.

Бадњи дан, вече и недеља

Православни хришћани овај празник славе 7. јануара, а дан пред Божић слави се Бадњи дан. То је последњи у Бадњој недељи када се устаје рано, пре зоре, и тада деда и унук, најмлађи и најстарији мушкарац из куће иду у шуму по бадњак. Одмах по устајању у кући се ложи ватра и приставља се печеница, а жене припремају колаче, торте и Божићну трпезу.
Бадњак

Пре зоре мушкарци из куће иду у шуму да посеку бадњак. Обично се бира цер, који домаћин, окренут ка истоку сече са три снажна ударца. Приликом одсецања изговара се молитва за здравље и срећу породице. Иверак који отпадне при првом ударцу се покупи и чува.

Он се ставља у карлицу што помаже да се у њој скупља кајмак дебео као ивер, или, ако се стави на кошнице онда нико неће моћи пчелама да науди. Некада се први ивер потапа у воду коју оболели пију ради оздрављења, док се негде ставља под квасац са жељом да у кући све расте као квасац.

Један део ивера се чува у кући и верује се да целој породици доноси мир и благостање. Бадњак се ка кући носи на десном рамену, а када се донесе усправи се поред улазних врата и ту стоји до увече када га домаћин уноси у кућу.

Чесница

Чесница је погача која се прави од брашна воде и масти, без квасца. Најчешће је меси најстарија укућанка првог дана Божића, пре изласка сунца. Затим се окреће поливајући се вином и ломи се на онолико делова колико има укућана. У тесто за чесницу се убаци новчић и део иверка са Бадњака, па онај кога западну приликом ломљења ће, према веровању, имати новца, здравља и среће током целе године.

Печеница

Заједно са бадњаком, домаћин и његови синови уносе у кућу и печеницу и сламу. Мушкарци који носе печеницу на ражњу, уз речи “Добро вече, срећно Бадње вече” ступају десном ногом преко прага, а у кући их дочекује домаћица која посипа са зоби домаћина и печеницу изговарајући речи “Добро вече! Честити ви и ваша печеница”.

У српском народу печеница је најчешће младо прасе, док у неким крајевима то може бити и младо јагње и назива се веселица. На Бадње вече се уноси у кућу и наслања на источни зид где остаје до Божића када се служи на Божићну трпезу. На празничној трпези се не сме наћи перната живина јер она симболише назадовање и растурање куће зато што кљуца и баца земљу иза себе.

Положајник

Положајник је особа која прва улази у кућу на Божић. Ступа десном ногом преко прага, поздравља укућане речима “Христос се роди”, на шта му они одговарају “Ваистину се роди”. Затим положајник прилази ватри и гранчицом са бадњака је џара говорећи “Kолико варница толико парица, колико варница толико среће и весеља” и даље набрајајући све оно што мисли да би ваљало да се у домаћиновој кући умножи.

Kако се честита Божић

На Божић се људи поздрављају речима: “Христос се роди!” и отпоздрављају са: “Ваистину се роди!”. Уколико се шаље честитка на њој треба да пише: “Мир Божји, Христос се роди”.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Тежак ланчани судар код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

У свим школама у Србији од 7. до 10. маја обележава се Недеља сећања и заједништва (објављени и приручници и материјали)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено осам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Киша смањила концентрацију полена у ваздуху

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник се доказао као домаћин трке Националне серије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хладан ваздух стиже крајем дана у Србију, могу се очекивати пљускови

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Корњача и зец“ у Дому културе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико се тренутно плаћају послови чишћења стана?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преселите пчеле тамо где има више цвећа

ОГЛАСНА ТАБЛА