10.9 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

JEDINA ZEMLJA NA SVETU KOJA IMA MINISTARSTVO SREĆE

Butan je jedina zemlja na svetu u kojoj je vlast uverena da je težnja za srećom svakog stanovnika najvažniji cilj.

Zapravo im je to toliko važno, da je pravo na sreću upisano u članak 9 njihovog ustava.

Iz tog razloga se, svakoj osobi u zemlji u sklopu popisa stanovništva, između ostalog, postavlja i pitanje “jeste li sretni?”. U poslednjem popisu sprovedenom 2015. godine, 35 posto stanovništva je izjavilo da su “jako srećni”, 47,9 posto se oseća “umereno srećnima”, a samo 8,8 posto stanovnika je izjavilo da su “nesrećni”.

1424134792494

U Butanu ne postoji koncept bruto domaćeg proizvoda. Umesto toga, za blagostanja u zemlji koristi se drugačiji indikator – bruto nacionalna sreća.

Stoga, sreća se smatra glavnim prioritetom nacionalne politike. Vlada Butana čak je osnovala i Ministarstvo sreće, koje do sada nije imala niti jedna zemlja na svetu.

TO GO WITH Bhutan-politics-economy-health-labour-social-youth,FEATURE by Rachel O'BRIEN Schoolgirls wear traditional Bhutanese dresses before a cultural event to celebrate the birth date of Bhutan's fourth king at a local school in Thimphu on June 2, 2013. It is known as "the last Shangri-La" -- a remote Himalayan nation, rich in natural beauty and Buddhist culture, where national happiness is prioritised over economic growth. But urban youngsters in the kingdom of Bhutan are quick to challenge its rosy reputation. AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT (Photo credit should read ROBERTO SCHMIDT/AFP/Getty Images)

Butan, koji je prema svim pokazateljima uistinu jedinstvno mesto na ovoj planeti, puno je manje pogođen globalnim problemima kao što su glad i kriminal. Ljudi tamo žive zadovoljnim životom, nisu opsednuti modernom tehnologijom i uspešno su sačuvali svoju jedinstvenu kulturnu baštinu. Jednim delom i stoga što nisu iskusili ratna razaranja ili ekstremno siromaštvo.

Njihov zakon brani ubijanje životinja tako da su većina stanovnika vegetarijanci. Takođe je zabranjen uvoz hemijskih đubriva što znači da poljoprivredni proizvodi uopšte ne sadrže štetne sastojke.

1424134792494 (1)

Još jedan zanimljiv aspekt života u Butanu je da se šume ne seku – u biti, stanovništvo se uvek trudi posaditi što više stabala. Središnji i južni delovi zemlje uopšte nisu razvijeni – ta područja su u principu veliki prirodni rezervati sa bogatom florom i faunom.

Butan je uspeo zadržati većinu svog prirodnog bogatstva iz vrlo jednostavnih razloga: lov je zabranjen, a krčenja šuma gotovo i nema. Ovo kraljevstvo (parlamentarna monarhija) proizvodi dovoljno da samo sebe izdržava.

Od svih tih predivnih zemalja na svetu, Butan jedna od koje puno toga možemo naučiti o sretnom životu, prioritetima i prirodnoj harmoniji.

izvor:http://zdravaisretna.hr/

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla