ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Једина школа у Ужицу која нема своју зграду

Бивши ђаци Уметничке школе у Ужицу су данас успешни сликари, вајари, графичари, академски керамичари и други уметници, неки граде каријере професора, архитеката, информатичара и других занимања, али то је једина школа у граду која, после 20 година од оснивања, нема своју зграду.

За две деценије, ученици те четворогодишње школе, којима знања и искуства преносе успешни ужички уметници и професори општеобразовних предмета, освајали су вредне домаће и међународне награде. Нјихови радови красе мнге домове и јавне просторе, а школа учествује у важним пројектима и покреће хуманитарне акције.

Ипак, школа нема своју зграду и као подстанар је мењала адресе. Првих пет година је била у Дому за децу без родитеља „Петар Радовановић“ одакле се преселила у здање Црвеног крста, где се и сада налази.

Представници досадашњих локалних власти су обећавали да ће решити тај пробелм, али школа је и даље у подстанарском статусу.

„Наша највећа жеља је да школа више не буде подстанар и да коначно добије своју зграду. Искрено се надам да ће руководство Ужица имати слуха за то да Уметничкој школи, после 20 година рада, коначно нађе простор“, каже за Данас дректорка школе Ивана Стаматовић.

Обележавање јубилеја школе, у којој се образују надарени ученици из области примењених уметности и дизајна, започело је изложбом око стотинак радова ученика свих досадашњих 16 генерација, која је отворена пре неки дан у Градској галерији и може се погледати до половине марта.

Репрезентативну поставку чине уметничке слике, цртежи, скулптуре, графике, дрворезбарски радови, плакати, костими, композиције у керамици који потичу из школског депоа, кабинета и атељеа.

Школа је, подсећа директорка, основана захваљујући иницијативи и залагању мр Обрада Јовановића (1949-2019), познатог ужичког и српског сликара и њеног првог директра, а касније професора Учитељског факултета у Ужицу. Нјегову намеру су подржали и други ужички уметници, али и тадашњи премијер Србије др Зоран Ђинђић и минстар просвете Гашо Кнежевић.

„Поносни смо на наше ученике, на 16 генерација матураната. Наших бивших ученика има широм Србије и света у разним областима. Радо сврате код нас и подсете се ђачких дана. Чим свраћају, значи да смо успели“, каже за Данас директорка.

Додаје да успеха и добре атмосфере не би било без наставника и осталих запослених од којих је „свако оставио добар траг у историји школе“, која има 113 ђака и 45 запослених.

Сретен Стаменић, ученик трећег разреда, на смеру конзерватор културних добара, каже да је „веом задовољан атмосфером у школи и професорима за које каже да се труде да пренесу знање и да усаврше таленте ученика“.

„Захваљујући професорима, заинтересовао сам се за калиграфију и вајарство“, објашњава Сретен, који планира да настави школовање на некој од уметничких академија.

И Јасминка Лековић, матуранткиња на смеру ликовни техничар, каже да је Уметничка школа испунила њена очекивања.

„Свиђа ми се однос професора и ученика и амбијент у школи. Поносна сам на другаре и из претходних генерација и мислим да смо својим радом показали квалитет наше школе“, задовољна је Јасминка и планира да се упише на Факултет примењених уметности у Београду.

Неколико професора Уметничке школе су били њени ђаци, а међу њима су Ана Лазић, академска керамичарка, и Славко Луковић, академски графичар, који су уметничке факултете завршили у Београду.

„Занимљива су та два искуства – и ученика и професора у истој школи. Као ђак, имам дивне успомене, а као наставник сам у позицији да пренесем знања стечена у школи и на факултету“, објашњава за Данас професорка Лазић.

Славко Луковић је био ученик друге генерације те школе, пре 19 година, а сада је „с друге стране клупе“.

– Чини ми се да сам јуче завршио Уметничку школу. Некада се опустим са ђацима, јер знам сваки кутак школе у којима они проводе време, и са њима се присећам лепих и занимљивих догодовштина“, каже за Данас Луковић, професор у тој школи од пре осам година, а чији је матурски рад, као и других ученика, изложен на поставци у ужичкој Галерији.

Нови смер

Ове године школа ће уписати по десет ученика на смеровима – техничари дизајна графике, дизајна текстила, ликовни техничар и на новом смеру – техничар дизајна ентеријера и индустријских производа, за који се чека који одобрење Министарства просвете. Пријављивање за пријемни испит је од 4. до 8. априла, а полагање половоном маја.

Назив школе

Зоран В.Цветић, директор Градске галерије, предложио је управи школе и градском руководству да се та школа назове по Обраду Јовановићу, за кога је навео да је „цео свој интегритет уложио у оснивање Уметничке школе у Ужицу“.

Извор: danas.rs/Ненад Ковачевић -фото

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење родне равноправности уз подршку Владе Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још један топао и сунчан септембарски дан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Враћају се мере против ковида: Обавезне маске у здравственим установама, тестирање пацијената…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен деветнаестогодишњи младић из Ужица због удеса у ком је једна особа погинуле а три повређене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележен почетак реализације још једног пројекта прекограничне сарадње уз подршку ЕУ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је последњи дан за пријаву за 10.000 помоћи; исплата родитељима почиње 25. септембра

ОГЛАСНА ТАБЛА